Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


ITALOK

 

BODZA ÜDITÖ

 

Hozzávalók: 50 dkg cukor, csipetnyi só, 2 doboz citrompótló, 2 citrom karikákra vágva, 5 - 6 tenyérnyi bodzavirág.

 

5 literes üvegbe tenni, vízzel teletölteni,48 óráig állni hagyni, leszűrni és hűtőbe tenni.10 napig fogyasztható.

 

 

BÓLÉ

 

Hozzávalók: mirelit gyümölcs, vagy befőtt,(málna, szamóca, ananász, meggy, narancs) citrom, mazsola, ízesíteni mézzel vagy porcukorral, 1 üveg vörös bor, 2 dl vodka, 2 dl rum, fogyasztás előtt 1 üveg behűtött pezsgő

 

 

MEGGY BEFÖTT

 

Hozzávalók: 1 kg meggy kimagozva, 30 dkg cukor, 2 cl ecet, 2 gr tartósító

 

Egy napig állni hagyjuk, másnap üvegekbe töltjük lezárjuk.

 

 

MEGGY BOR

 

A meggyet maggal együtt meggyúrjuk és 2-3 napig állni hagyjuk, utána kipréseljük a levét.

Sima bor: 1 liter meggy lé, 3 liter víz, 1 kg cukor

 

Desszert bor: 1 liter meggy lé, 2 liter víz, 90 dkg cukor

 

Az összeállított levet üvegekbe töltjük, úgy hogy 1/5 része szabadon maradjon, tüllel letakarjuk és hagyjuk, hogy durván kiforrjon. Ha a durva forrás leáll átszűrjük ballonba és  parafa dugóval lezárjuk, melybe egy műanyag csövet helyezünk. A cső másik végét egy pohár vízbe helyezzük. Ha kész átszívjuk, beszívjuk.

 

 

NARANCS ÜDITÖ

 

Hozzávalók: 7 liter viz,30 dkg cukor,40 dkg sárgarépa 1 liter vízben puhára főzve,  átpaszírozva,0,5 liter citromlé,1 üveg Piroska narancs szörp.

 

A vizet felforraljuk a cukorral, ha kihűlt hozzáadjuk a turmixolt sárgarépát, citromlevet, szörpöt.

 

 

WHISKY

 

3 dl tejet összekeverünk 1 csomag tejszínhab porral. Hozzáadunk 1 dl tejszínt, 4 evőkanál nutellát és 1,5 dl konyakot. Habverővel felverjük.