Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SAJTOS KORONG

 

Hozzávalók: 30 dkg liszt, 20 dkg margarin, 1 kávéskanál sütőpor, 1 tojás sárgája, 2 evőkanál tejföl, 1 kávéskanál só.

 

A hozzávalókat jól összegyúrjuk és a tésztát vékonyra kinyújtjuk. Megkenjük tojásfehérjével, és reszelt sajttal megszórjuk. Pogácsákat szaggatunk, és a megsütjük.

 

Krém: 1 dl tejet, 1 púpos kávéskanál liszttel, 1 tojás sárgájával és sóval sűrűre főzzük. Ha kihűlt belekavarunk 10 dkg reszelt sajtot és 5 dkg margarint. A pogácsákat a krémmel összeragasztjuk.

 

SAJTOS MASNI

   

Hozzávalók: 1 csomag mélyhűtött leveles tészta, 15 dkg reszelt sajt ( parmezán és trapista, vagy füstölt és trappista), pirospaprika, só

 

A kiengedett leveles tésztás kb. 1 cm vékonyra nyújtjuk, meghintjük a reszelt sajttal, pirospaprikával, ha szükséges kevés sóval. Ezt követően félbehajtjuk, majd újra 1 cm vékonyra kinyújtjuk. Keskeny csíkokra vágjuk, megtekerjük, kikent sütőlemezen, előmelegített sütőben ropogósra sütjük.

 

 

SAJTOS PEREC

 

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 25 dkg margarin, 30 dkg sajt, 1 pohár tejfölben elkevert 1 doboz szalagáré, 2 kávéskanál só.

 

A margarint habosra keverjük és beletesszük a reszelt sajtot, hozzáadjuk a lisztet és a   tejfölben elkevert szalagárét valamint a sót. Kinyújtjuk, kikent tepsibe tesszük, tojással megkenjük, sajttal megszórjuk. Előmelegített sütőben sütjük.

 

 

SAJTOS POGÁCSA

 

Hozzávalók: 25 dkg. margarin, 2 tojássárgája, 50 dkg liszt, 1 tömlős sajt (tejszínes vagy natúr), 2 dl tejföl, 3 dkg élesztő, 2 evőkanál só.

 

A tejfölben villával kikavarjuk az élesztőt, hozzáadjuk a tömlős sajtot és a sót. A lisztet a margarinnal összegyúrjuk, hozzáadjuk az élesztős masszát, a tojássárgáját. Jól összegyúrjuk és pár órára a hűtőszekrényben pihentetjük. Kinyújtjuk, szaggatjuk, tojással lekenjük, reszelt sajttal megszórjuk, megsütjük.

 

 

SAJTOS POGÁCSA II.

 

Hozzávalók: 1 kg liszt, 50 dkg vaj, 4 dl tejföl, só ízlés szerint, 2 db tojás, 7 és fél dkg élesztõ, 1 dl fehérbor, 10 dkg reszelt sajt

 

A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, beleteszem a sót, pici tejjel élesztõt, tojást, sajtot, tejfölt, a bort. Összegyúrjuk (ne legyen kemény), majd kelesztjük 20 percig. Elnyújtjuk félujjnyi vastagra, elöl-hátul felhajtjuk, és újból elnyújtjuk 20 perc múlva. A 20 perc elteltével ujjnyira megnyújtjuk, megvagdaljuk a tetejét, kiszaggatjuk, tepsibe rakjuk, megkenjük tojással. Ízlés szerint sajtot is lehet a tetejére szórni. Elõmelegített sütõbe (forró legyen!) tesszük és kisütjük. 

 

SAJTOS RUDACSKÁK

 

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 1 teáskanál sütőpor, 25 dkg margarin, 20 dkg reszelt sajt melyből 5 dkg-nyi a tetejére kell, 3 tojássárgája, 1 teáskanál só, 1 pohár tejföl.

 

A hozzávalók felhasználásával elkészítjük a tésztát és egy éjszakán át hűtőben pihentetjük. Másnap kinyújtjuk, tojással megkenjük, sajttal megszórjuk, megsütjük.

 

 

SAJTOS-SÓS TALLÉR

 

Hozzávalók: 50 dkg liszt,25 dkg margarin,1 tejföl,1 tojás,1 csomag szalagáré,1 evőkanál  só.                   

 

A hozzávalókból összeállítjuk a tésztát és 4 cipót készítünk. Vékony téglalap alakura nyújtjuk, és megkenjük az alábbi töltelékkel: 20 dkg vajat felolvasztunk és összekeverünk 20 dkg reszelt sajttal. A téglalapokat felsodorjuk és legalább 2 órára a hűtőbe tesszük. A tekercseket sütés előtt vékonyra szeljük, egymástól távol téve világosra sütjük.

 

 

SONKÁS HASÉ

   

Hozzávalók: 1 csomag mélyhűtött leveles vajas tészta

 

 A leveles tésztát egy milliméter vastagságúra nyújtjuk, és háromujjnyi széles csíkokra vágjuk. Az egyik hosszanti felületükre töltetéket halmozunk, és úgy hajtjuk rá a tésztát, hogy éppen csak körülölelje, a szélüket összenyomkodjuk. A tekercseket éles késsel 3-4 cm-es darabokra vágjuk, sütőlemezre fektetjük, és a tetejüket tojással megkenjük. Forró sütőben szép pirosra sütjük.

 

Töltelék: Főtt füstölt tarját megdarálunk, és csak annyi tejföllel kötjük meg, amennyi éppen összeragasztja. Ha gombás töltelékkel akarjuk tölteni akkor, 1 evőkanál összevagdalt vöröshagymát kevés zsiradékon megfonnyasztunk, és fél kiló apróra vágott gombát erős lángon kevergetve megpárolunk rajta. A végén kiskanálnyi liszttel megszórva fél percig a tűzön hagyjuk, kevés tejjel felöntjük, megsózzuk, megborsozzuk, és egy nyers tojással összekeverjük.

 

SÓS KEKSZ

 

 Hozzávalók: 1 kg liszt, 25 dkg margarin, 2-3 egész tojás, 20-30 dkg reszelt sajt, 2 csomag sütőpor, kömény tetszés szerint, 1 evőkanál só.

 

 A hozzávalók felhasználásával tésztát gyúrunk tej vagy 2 dl tejföl hozzáadásával.

 

 

 

SÓS KOCKA

 

 Hozzávalók: 30 dkg liszt, 25 dkg margarin, 15 dkg reszelt sajt, 1-2 dkg élesztő 2 evőkanál tejben megfuttatva, 1 tojássárgája, 2 teáskanál só, 2 evőkanál tejföl.

 

A hozzávalókat összedolgozzuk. Kinyújtjuk, hajtogatjuk és egy éjszakára hűtőbe tesszük.

   

 

SÓS PEREC

 

Hozzávalók: 22 dkg liszt,10 dkg margarin,1 tojás,2-3 evőkanál tejföl, 0,5 dkg élesztő, só.

 

A lisztben elmorzsáljuk a margarint, hozzáadjuk a tejfölt, a sót és az 1 dl tejben megfuttatott élesztőt. Hűvös helyen 1 órát pihentetjük, majd kinyújtjuk, kiszaggatjuk. Tojássárgájával megkenjük és sütőben aranysárgára sütjük. 1 dkg lisztböl,1 evőkanál sóból és a tojásfehérjéből pépet készítünk  és megspricceljük vele a pereceket, visszatéve a  sütőbe pár perc alatt rászárítjuk.

 

 

SÓS POGÁCSA

 

Hozzávalók: 30 dkg liszt, 20 dkg margarin, 1 tojás, 2 dkg élesztő, fél pohár tejföl, kevés reszelt sajt, 1 evőkanál só.

Az élesztőt kevés tejben megfuttatjuk és a többi hozzávalóval összegyúrjuk. Fél órát pihentetjük, kisujjnyi vastagra kinyújtjuk, tojással megkenjük, sajttal megszórjuk, szaggatjuk, megsütjük, megesszük.

 

 

SÓS POGÁCSA II.

 

Hozzávalók: 1 kg liszt, 60 dkg margarin, 2 dl tejföl, 4 tojássárgája, 2 dkg élesztő, 25 dkg reszelt sajt, 6 kávéskanál só.

 

Az élesztőt 2 kockacukorral felfuttatjuk szükség esetén tejföllel pótoljuk. A hozzávalók felhasználásával tésztát gyúrunk. 1 éjszakára hűtőbe tesszük.

 

 

SÓS POGÁCSA VAGY STANGLI

 

Hozzávalók: 30 dkg zsír, 25 dkg margarin, 2 evőkanál só, 1 kg liszt, 5 dkg élesztő, 1 pohár tejföl, 2 tojás.

 

A zsiradékot a liszttel összemorzsáljuk, s hozzáadjuk a kevés tejben megfuttatott élesztőt és a 2 tojássárgáját, 2 evőkanál sót valamint a tejfölt. Könnyen nyújtható tésztát készítünk, amit egy este hűtőszekrényben pihentetjük. Másnap kisujjnyi vastagra nyújtjuk, tojásfehérjével megkenjük, reszelt sajttal megszórjuk, kisütjük.

 

 

SÓS STANGLI

 

Hozzávalók: 25 dkg margarin, 1 tejföl, 1 tojás, 1 dkg só, 2,5 dkg élesztő, kb. 50 dkg liszt, sajt, tojás a kenéshez.

 

A margarint a liszttel összemorzsáljuk, s hozzáadjuk a tejfölben megfuttatott élesztőt és az

1 tojást. Könnyen nyújtható tésztát készítünk, amit kisujjnyi vastagra nyújtunk. Tojással  megkenjük, reszelt sajttal megszórjuk, és derelyevágóval kiszúrjuk. 1/2 óráig pihentetjük és utána kisütjük.

 

SÓS STANGLI II.

 

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 50 dkg margarin, 25 dkg sajt, 2 evőkanál só, 1 evőkanál rum, 2 tojás, 1 pohár tejföl, 3 dkg élesztő.

 

A tejfölben elkeverjük az élesztőt és a sót. A liszttel elmorzsáljuk a margarint, hozzáadjuk az élesztős keveréket, a reszelt sajt felét, rumot és a tojások sárgáját. ½ óráig pihentetjük. Ezt követően kinyújtjuk. Tepsiben a tojások fehérjével megkenjük és ¼ óráig sütés előtt pihentetjük.