Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SZALAGÁRÉ PEREC

 

Hozzávalók: 50 dkg liszt,25 dkg reszelt sajt,1 tojás,1 pohár tejföl, 2 csapott evőkanál só, 2 dkg szalagáré,25 dkg margarin

 

A lisztbe belekeverjük a szalagárét és elmorzsáljuk benne a margarint, hozzáadjuk a reszelt sajtot, a tojást, a tejfölt, és a sót. Kinyújtjuk, kiszaggatjuk és megsütjük. Tetejét megszórhatjuk köménymaggal, reszelt sajttal, piros paprikával.    

 

 

SZENDVICS TÉSZTA

 

Hozzávalók: 50 dkg liszt,25 dkg margarin,1 pohár tejföl.

 

A jól összegyúrt és kinyújtott tésztát bármilyen töltelékkel tölthetjük.

 

 

TEJFÖLÖS POGÁCSA

 

Langyos tejben 3 dkg élesztőt megfuttatunk. 50 dkg lisztet, 25 dkg margarinnal elmorzsolunk, hozzáadjuk az élesztőt, 2 tojássárgáját, 2 dl tejfölt, 1 dl tejet, sót. Gyenge rétestészta keménységű tésztát gyúrunk, amit 30 percig deszkán pihentetünk, kinyújtjuk és  háromba hajtjuk. Ezt még kétszer megismételjük 20 perces pihentetések után. A tésztát  ujjnyi vastagra kinyújtjuk, tetejét késsel megrácsozzuk és apró pogácsákat szaggatunk  belőle. A sütőlemezen további 10 percig pihentetjük. Pogácsa helyett rudakat is formálhatunk a tésztából.

 

 

TEJFÖLÖS POGÁCSA II.

 

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 25 dkg margarin, 1 kávéskanál KNORR Marhahúsleves ízesítő, 3 dkg élesztő, 1 dl tej. 1 dkg cukor, 2 tojássárgája, 2 dl tejföl, reszelt sajt vagy köménymag.

 

Az élesztőt langyos tejben a cukorral felfuttatjuk. A lisztet a margarinnal és a marhahúsleves ízesítővel elkeverjük, majd hozzáadjuk az élesztőt és a többi hozzávalót. A tésztát alaposan kidolgozzuk és fél óráig deszkán pihentetjük. Ezt követően kinyújtjuk, 3 részbe hajtjuk, és 20 percet pihentetjük. A hajtogatást és a pihentetést még kétszer megismételjük. Végül a tésztát ujjnyi vastagra nyújtjuk, és pogácsákat szaggatunk. Tetejét reszelt sajttal vagy köménymaggal megszórjuk, és forró sütőben kisütjük. Sós rudakat is süthetünk a tésztából.

 

 

TÚRÓ POGÁCSA-PEREC

 

Hozzávalók: 25 dkg margarin,25 dkg liszt,25 dkg túró,1 evőkanál só.

 

A margarint a liszttel összedolgozzuk, hozzáadjuk a sót, pici cukrot, és a szitán áttört túrót. Egy óráig hűtőszekrényben pihentetjük, utána sütjük.

 

 

SZALAGÁRÉVAL KÉSZÜT SÜTEMÉNYEK

 

BOHÓC LEPÉNY

 

Hozzávalók: 36 dkg liszt, 20 dkg vaj vagy margarin, 26 dkg porcukor, 2 kanál tejföl, 2 tojássárgája, 2 dkg szalagáré.

 

A tejfölt, a tojássárgáját, a szalagárét összekeverjük, majd az egészet tésztává gyúrjuk a többi hozzávalóval. 3 részre osztjuk és 1/2 cm vékonyra kinyújtjuk, világos pirosra sütjük.   2 fajta lekvárral (barack, málna) megtöltjük. 2 tojássárgáját 6 dkg vaníliás cukorral habosra kavarunk és a tészta tetejére kenjük. Szálkás dióbéllel meghintjük. Kevés időre a sütőbe visszatesszük száradni.

 

FINOM SÜTEMÉNY

 

Hozzávalók: 30 dkg liszt, 7 dkg margarin, 1 egész tojás, 10 dkg porcukor, 1 dkg szalagáré, kevés tej.

 

A hozzávalók felhasználásával tésztát gyúrunk. Sütőlemezen 3 lapot sütünk belőle.

 

Krém: 5 evőkanál lisztet sűrűre főzünk 5 dl tejben. 20 dkg margarint, 20 dkg porcukorral jól kikeverünk és 2 csomag vaníliás cukrot, 1 egész tojást adunk hozzá. A két krémet összeelegyítjük. A lapokat megtöltjük, a tetejét vaníliás cukorral megszórjuk, de olvasztott csokoládéval is bevonhatjuk.

 

 

HORTHY LEPÉNY

 

Hozzávalók: 40 dkg liszt, 1 kanál zsír, 1 egész tojás, 2 dkg szalagáré, 10 dkg cukor, kevés tej.

 

A hozzávalókat kevés tejjel összegyúrjuk, és 4 lapot sütünk belőle.

 

Krém: ½ liter tejet 4 evőkanál liszttel, 2 evőkanál kakaóval, 20 dkg cukorral összefőzünk. A főtt krémbe 10 dkg margarint keverünk, és ezzel megtöltjük a lapokat. Tetejét csokoládémázzal bevonjuk.

 

 

SZALALKÁLIS DARÁLT KEKSZ

 

Hozzávalók: 4 tojás, 25 dkg margarin, 25 dkg cukor, 75 dkg liszt, 1 dkg szalagáré.

 

4 tojást 25 dkg margarinnal, 25 dkg cukorral habosra keverünk, hozzáadunk 75 dkg  lisztet és 1 dkg szalagárét. Kemény tésztát gyúrunk és másnapig hűtőszekrényben tartjuk. A fele adaghoz kakaót keverünk. Húsdarálón különféle formákon átdaráljuk. Zsírozott sütőlemezen, forró sütőben megsütjük. Még forrón vaníliás cukorban megforgatjuk.

 

TORTÁK

 

FATÖRZS

 

Hozzávalók: 6 tojás, 6 evőkanál cukor, 6 evőkanál liszt, 1-2 evőkanál rum.

 

A tésztához a tojássárgáját a cukor felével habosra keverjük, majd a maradék cukorral habbá vert tojásfehérjét hozzáadjuk. A piskótát nagy tepsiben sütjük, hogy csak egy ujjnyi vastag tésztát kapjunk, amit melegen kendőre borítunk. Egy - két evőkanál rummal megöntözzük, és többször ki-be tekerjük, nehogy később, a töltés során megrepedjen. Összetekerve hagyjuk kihűlni.

 

Krém: 3 egész tojást 15 dkg porcukorral, 2 púpozott evőkanál kakaóval habverővel kikeverjük, 1 narancs reszelt héjának hozzáadásával. Gőz felett sűrű krémmé főzzük. Ha kihűlt 20 dkg kikevert margarint adunk hozzá.

 

A krém negyedrészét félre tesszük, a többivel megtöltjük és bevonjuk a piskótatekercset. Hideg vízbe mártott villával rovátkáljuk, hogy fatörzshöz hasonlítson. A félretett krémből kis csomókat rakunk rá, hogy göcsörtös legyen. Még szebb, ha tekercset kétharmad részénél ferdén elvágjuk, és Y alakban összeillesztjük a két részt, hogy levágott faágra emlékeztessen. Tálalás előtt egy fél napra jégbe hűtjük.

 

TORTA

 

Csokoládélap: 6 tojássárgája, 14 dkg cukor,14 dkg csokoládé vagy 3 dkg kakaó, továbbá 14 dkg dió vagy mandula, 1 citrom reszelt héja és leve.

 

A 6 tojásfehérjéből kemény habot verünk és a fenti hozzávalókat hozzáelegyítjük. A  masszát egy kb. 24 x 35 cm-es vajazott és lisztezett tepsibe öntjük és lassan megsütjük.

 

Narancslap: 6 tojássárgáját, 4 evőkanál porcukorral 1 narancs levével, 1/2 narancs héjával habosra kavarunk, majd 2 evőkanál grizes lisztet, 15 dkg diót vagy mandulát keverünk hozzá.

 

A 6 tojásfehérjéből 2 evőkanál porcukorral habot verünk, majd az előző masszát belekeverjük és egy kb. 24 x 35 cm-es vajazott és lisztezett tepsibe öntjük, kisütjük. A tortához 4 lapra van szükség ezért a lapokat a sütést követően félbevágjuk.

 

Krém: 4 tojássárgáját, 5 evőkanál porcukorral, 1/2 pohár tejszínnel és vaníliával vízgőz  felett sűrű krémmé főzzük. Egy kis narancshéjat is lehet bele reszelni. A krém 1/3-ad  részét kivesszük és 10 dkg előzőleg kikevert margarinnal, egy kis rum hozzáadásával 25  dkg gesztenye masszával összekeverjük. Ez lesz a gesztenyekrém. A fennmaradt vanília krémbe még melegen egy kis rum hozzáadásával ízlés szerint 1-2 evőkanál kakaót keverünk. A kihűlt masszát 20 dkg habosra kevert margarinnal összeelegyítjük. 

Ha a krém nem elég édes porcukorral édesíthetjük. Az így elkészített krém lesz a csokoládékrém. A torta tetejét csokoládémázzal bevonjuk.

 

TÚRÓVAL KÉSZÜLT SÜTEMÉNYEK

 

CSEH TÚRÓS

 

Hozzávalók: 25 dkg liszt,½ csomag sütőpor, 15 dkg margarin, 20 dkg cukor, 20 dkg darált dió, 1 egész tojás.

 

A sütőporral elkevert lisztet, a margarinnal, cukorral, darált dióval és az egész tojással összedolgozzuk és egy mély tepsibe nyomkodjuk. Ezt követően 5-10 percig sütjük.

 

Töltelék: 75 dkg túró, 1 csomag mazsola, 15 dkg margarin, 15 dkg cukor, 5 dkg liszt, 5 tojássárgája, 1 csomag vaníliás cukor

 

A túrót a mazsolával, a margarinnal, cukorral, liszttel és a vaníliás cukorral összedolgozzuk és a félig sült tészta tetejére kenjük, majd visszatesszük a sütőbe.

 

Máz: 5 tojásfehérjéből 20 dkg porcukorral kemény habot verünk, s a már megsült tészta tetejére kenjük és megszárítjuk. Miután kihűlt szeleteljük.

 

 

HABOS TÚRÓS

 

Tészta 6 tojásos piskóta

 

Krém: 30 dkg vajat, 30 dkg porcukorral habosra keverünk. 1/2 kg túrót, 1 csomag mazsolával, 2 csomag vaníliás cukorral, 2 evőkanál citromlével jól kikeverünk. 6 tojássárgáját egyenként hozzáadunk, majd a kikevert vajjal összeelegyítjük.

 

Máz: 30 dkg porcukrot, 6 tojásfehérjével gőz felett keményre verünk. A piskótára rákenjük a krémet, bevonjuk a mázzal, mindezt reszelt csokoládéval is díszíthetjük.