Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


FINOM SZELET

 

Hozzávalók: 30 dkg liszt,½ csomag sütőpor, 20 dkg margarin, 8 dkg porcukor, 1 tojás.

 

A hozzávalókat összedolgozzuk, kikent tepsiben, közép meleg sütőben félig megsütjük. Rátesszük a túrótölteléket és a tojáshabot és készre sütjük.

 

Töltelék: 4 tojássárgáját 10 dkg porcukorral, 1 csomag vaníliás cukorral, 30 dkg túróval, 20 dkg áttört, főtt burgonyával kikeverünk.

 

Hab: 4 tojásfehérjét, 20 dkg porcukorral gőz felett kemény habbá verjük.

 

 

 

 

 

KUKUCSKÁLÓS TÚRÓS

 

Hozzávalók: 12,5 dkg margarin, 20 dkg liszt, ½ csomag sütőpor, 3 evőkanál kakaó, 15 dkg porcukor, 2 tojás.

 

A hozzávalók felhasználásával tésztát gyúrunk, majd kikent, lisztezett tepsibe diónyi gombócokat helyezünk.

 

Gombócok tölteléke: 12,5 dkg margarint habosra kavarunk 25 dkg cukorral és 2 csomag vaníliás cukorral. Hozzáadunk 4 tojássárgáját, 1 csomag vanília ízű pudingot és 50 dkg túrót. Az elkészített masszát 4 tojásfehérjéből készült kemény habbal lazítjuk.

 

A túrós töltelékkel a gombócokat leöntjük, befedjük. Közepes hőmérsékleten megsütjük.

 

 

MAZSOLÁS TÚRÓTORTA

 

Hozzávalók: ½ kg túró, 3 egész tojás, 15 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás pudingpor, 12 dkg margarin, 1 csomag mazsola.

 

A tojások fehérjét egy evőkanál porcukorral habosra kavarjuk. A többi cukorral a tojások sárgáját a margarinnal kikeverjük. Ezután összekeverjük a felvert tojásfehérjével, a pudingporral, túróval és a mazsolával. Kikent, lisztezett tepsiben közepes lángon megsütjük. Kb. 50 perc

A mazsolát helyettesíthetjük friss vagy cukrozott gyümölccsel.

 

 

MÁLNÁS TÚRÓTORTA

 

Hozzávalók: ½ kg túró, 13 dkg margarin, 25 dkg porcukor, málna ízlés szerint, 1 tasak zselatinpor, 2 csomag vaníliás cukor, 1 citrom reszelt héja, 1 tortazselé, 5 tojássárgája, 2 dl tej.

 

A margarint a porcukorral, és a vaníliás cukorral simára keverjük. Hozzáadjuk a citrom reszelt héját és a tojások sárgáját, valamint a túrót. A tejet felmelegítjük és ha forró, de még nem forr hozzáadjuk a zselatinport és csomómentesre keverjük, és hozzáöntünk ½ dl hideg vizet. A zselatinos keveréket hozzáadjuk a túrómasszához és krémesre keverjük.

 

Egy kapcsos tortaformát kivajazunk és a tésztamasszát beletöltjük, majd 1 órára hűtőszekrénybe tesszük. Ezt követően rátesszük a málnát.

 

A málnaízű tortazselét a tasakon található mennyiségű forró vízben csomómentesre keverjük. Kicsit hűlni hagyjuk, majd ráöntjük a tortára.

 

 

 

 

 

NAGYMAMA TÚRÓS LEPÉNYE

 

Hozzávalók: ½ dl tej, 3 dkg élesztő, 15 dkg margarin, 4 tojássárgája, 30 dkg liszt, csipet  só.

 

A tejet kiskanálnyi cukorral meglangyosítunk és az élesztőt belemorzsoljuk. Addig állni hagyjuk, míg az élesztő fel nem jön a tetejére. A margarint a tojássárgájával habosra keverjük, majd a lisztet, csipet sóval és a tejes élesztővel rétes keménységűre gyúrjuk. Két cipót formálunk.

 

Tölteték: 75 dkg túrót áttörünk, hozzáadunk 25 dkg porcukrot, 2 csomag vaníliás cukrot és 1 evőkanál búzadarát, 1 csomag megáztatott mazsolát. 4 tojás fehérjét kemény habbá verünk, és beleforgatjuk a túrókrémbe. 1 citrom héját is adhatunk hozzá. Az egyik cipót lappá nyújtjuk, és kikent, lisztezett tepsibe helyezzük. A tölteléket rásimítjuk, a másik lappal befedjük. Tetejét megszurkáljuk, és három órát pihentetjük, és forró sütőben megsütjük. Még melegen porcukorral megszórjuk, és kockára vágva tálaljuk                 

 

 

RESZELT TÚRÓS

 

Hozzávalók: 40 dkg liszt, ½ csomag sütőpor, 15 dkg porcukor, 1 tojás sárgája, 1 csomag vaníliás cukor, 3 evőkanál kakaó, 1 csomag margarin.

 

A hozzávalókat jól összegyúrjuk és két részre osztjuk. Az egyik felét kizsírozott, lisztezett tepsibe reszeljük.

 

Töltelék: 1 kg túrót, 25 dkg porcukrot, 1 csomag vaníliás cukrot, 3 tojás sárgájával kikavarunk. 4 tojás fehérjét habbá verünk és hozzáadjuk a krémhez. A tölteléket a reszelt tészta tetejére kenjük, majd a tészta másik felét ráreszeljük. A túróba lehet tenni 1-2 evőkanál búzadarát és mazsolát is.

 

 

STIRIAI METÉLT

 

Hozzávalók: 25 dkg túró, 7 dkg liszt, 1 tojássárgája, 1 evőkanál cukor, csipet só, 2 evőkanál tejföl.

 

A hozzávalókat összedolgozzuk, és lisztezett deszkán félujjnyi vastagra kinyújtjuk, csíkokra vágjuk. Enyhén sós vízben megfőzzük, hideg vízzel leöblítjük.

 

Krém: 5 dkg margarint, 2 tojássárgáját, 1 evőkanál porcukrot, reszelt citrom héjat, 1 dl tejföllel habosra keverjük. Óvatosan hozzáadjuk a 2 tojásfehérje kemény habját, a megáztatott mazsolát, esetleg diót. A tésztát a krémmel összekeverjük. Vajjal kikent, morzsával hintett tűzálló tálban félóráig sütjük.

 

 

 

 

TÚRÓKRÉM TORTA

 

 6 tojásból kakaós vagy sima piskóta.

 

 Krém: simára keverünk 1 csomag citromízű pudingot 4 dl tejjel és 10 dkg cukorral,  kevergetve sűrűre főzzük. Még melegen belereszelünk 1 citrom héját és ha kihűlt, simára keverjük a citrom levével és 25 dkg áttört túróval,10 dkg vajjal.

 

 

TÚRÓ - RUDI

 

Hozzávalók: 16 dkg liszt, 10 dkg margarin, 1 egész tojás, 2 dkg kakaó, 1 evőkanál    porcukor, 1 evőkanál tejföl, késhegynyi szódapor.

 

A hozzávalókat összegyúrjuk, kinyújtjuk és kibélelünk vele 2 őzgerincformát.

 

Krém: 4 tojássárgáját 25 dkg porcukorral, 1 csomag vaníliás cukorral kikeverünk.

Hozzáadunk 10 dkg áztatott mazsolát, 1 citrom reszelt héját és levét, 4 evőkanál búzadarát valamint 1/2 kg áttört túrót. 4 tojásfehérjéből kemény habot verünk és a krémhez adagoljuk. A krémet az őzgerincformákba töltjük és a tésztát ráhajtjuk. Sütés után csokoládémázzal is bevonhatjuk, de e nélkül is finom.

 

 

TÚRÓSZELET

 

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 1 kávéskanál szódapor, 20 dkg margarin, 2 evőkanál kakaó, 25 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 csapott mokkáskanál őrölt fahéj, 4 tojássárgája, kevés tejföl.

 

A hozzávalók felhasználásával könnyen nyújtható tésztát gyúrunk. Két részre osztjuk. Az egyik felét kinyújtjuk, tepsibe tesszük és félig megsütjük. A sütőből kivéve lekvárral vékonyan megkenjük és ráhelyezzük az alábbi tölteléket.

 

Töltelék: 4 tojássárgáját, 25 dkg porcukorral, 1 csomag vaníliás cukorral kikeverünk. Hozzáadunk 10 dkg áztatott mazsolát, 1 citrom reszelt héját és levét, 4 evőkanál búzadarát,½ kg túrót és a tojás fehérje kemény habját. A másik tésztalappal befedjük. Előmelegített sütőben 20 – 30 perc alatt készre sütjük.

 

Máz: 4 tojásfehérjét 30 dkg porcukorral felverjük és a megsült tésztára kenjük. Vagy csak porcukorral megszórjuk.

 

 

TÚRÓTORTA

 

Lap: 20 dkg liszt, 8 dkg cukor, 8 dkg margarin, 2 tojássárgája, 1 teáskanál sütőpor.

 

A hozzávalókat összeelegyítjük, tepsibe szórjuk és elsimítjuk.

 

Krém: 75 dkg túró, 0,5 dl citromlé, 4 egész tojás, 2 cs. vaníliás cukor, 2 cs. vaníliás  pudingpor, 20 dkg porcukor, 0,6 liter tej  Az elkészített krémet a tepsiben lévő tésztára   öntjük és  3/4 óráig sütjük.

 

Tetejére: 3 tojásfehérje, 3 kanál porcukor habot verünk és a tortára simítjuk. A habot a tésztára kenjük és  5 percre visszatesszük a sütőbe. Csak akkor szabad felszeletelni, amikor teljesen kihűlt.

 

 

TÚRÓTORTA SÜTÉS NÉLKÜL

 

Hozzávalók:50 dkg túró, 10 dkg margarin, 3 db tojássárgája, 15 dkg cukor, 2 csomag zselatin,3 dl tej, szörp egy kapcsos torta forma  0,5 kg idénygyümölcs (bár málnával a legfinomabb)

 

A tojássárgáját a cukorral és a margarinnal habosra keverem, majd hozzáadom a túrót. 3 dl tejben elkeverek 3 evőkanál zselatint, ezt felmelegítem, és miután kihűlt, a túrós masszához keverem. Ezt a masszát beleteszem a tortaformába és a hűtőbe rakom dermedni. Ha megdermedt, a tetejére szépen felteszem a gyümölcsöt (málnával vagy eperrel a legmutatósabb, de kiwivel is finom). A gyümölccsel harmonizáló szörpöt készítek (pl. málna esetén málnaszörpöt), ebbe is teszek 3 púpos evőkanál zselatint, felmelegítem, és ha kihűlt, a gyümölcs tetejére öntöm és visszateszem a hűtőbe. Dermedés után fogyasztható.

Nagyon finom és könnyű!