Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


TÖLTÖTT KOSÁRKÁK

 

Hozzávalók: 25 dkg liszt, 10 dkg dió, 15 dkg margarin, 7 dkg porcukor, 1 tojás, késhegynyi sütőpor

 

A hozzávalók felhasználásával tésztát gyúrunk. A tésztát a kosárkákba egyengetjük, halványra kisütjük.

 

Töltelék: 4 tojást, 8 evőkanál cukorral, 2 csomag vaníliás cukorral jól kikeverünk, és gőz felett sűrű krémmé főzünk. Ha kihűlt 20 dkg habosra kavart margarint adunk hozzá.  Megtöltjük a kosárkákat, tetejüket drazséval, fél dióval vagy gyümölccsel díszítjük.

 

 

VAJAS POGÁCSA

 

Hozzávalók: 50 dkg Linco vagy Halvarin margarin (poharas), 2,5 dl tejföl, 3 dkg élesztő, 3 evőkanál só, kb. 80 dkg liszt, 25 dkg reszelt sajt.

 

A tejfölben az élesztőt kikavarjuk, hozzáadunk 3 evőkanál sót. Először 25 dkg liszttel összegyúrjuk, majd annyi lisztet adunk hozzá, hogy jó könnyű tésztát kapjunk. (kb. összesen 80 dkg szükséges) A jól összegyúrt tésztát 20 percig pihentetjük, utána kinyújtjuk megszórjuk a reszelt sajt 1/3-ad részével, és a tésztát hajtogatjuk. 20 perc pihentetés után a tésztát újra kinyújtjuk, megszórjuk a reszelt sajt 1/3-ad részével, és a tésztát hajtogatjuk. 20 perc pihentetés után újra kinyújtjuk, szaggatjuk, tojással megkenjük, megszórjuk a maradék reszelt sajttal és sütjük. Közepes, előmelegített sütőben.

 

 

VANILIÁS KOSZORÚ

 

Hozzávalók: 15 dkg cukor, 18 dkg margarin, 2 tojás, 40 dkg liszt, 1 vanília, késhegynyi szódapor.

 

A lisztet a szódaporral elkeverjük, hozzáadjuk a margarint, a cukrot, a vaníliát és a tojások sárgáját és tejjel, vagy tejföllel könnyen nyújtható tésztát gyúrunk belőle. A tojások fehérjét felverjük, a tésztát kiszaggatjuk. Előbb a tojásfehérjébe, majd durvára darált dióba mártjuk, halványra megsütjük. Ha kihűlt baracklekvárral összeragasztjuk.

 

 

VANILIÁS KOCKA

 

Tészta    : 5 tojásfehérjét, 17 dkg cukorral, 10 dkg darált dióval, 2 evőkanál vízzel kemény habbá verünk. Hozzáadjuk a tojások sárgáját, és belekeverünk 12 dkg lisztet és egy ½ csomag sütőport.

 

Krém: 3 dl tejet, 3 evőkanál liszttel, 1 tojással sűrű krémmé főzünk. Ha kihűlt hozzáadunk 15 dkg margarint és 15 dkg porcukrot, 1 csomag vaníliás cukorral habosra keverve.

 

Máz: 15 dkg margarint, 3 dkg kakaóval, 1 evőkanál porcukorral felfőzünk és a krém tetejére öntjük.

 

 

 

VENDÉGVÁRÓ SÜTEMÉNY

 

Hozzávalók: 30 dkg liszt, 15 dkg cukor, 5 dkg margarin, 1 evőkanál kakaó, 1 dkg szalagáré.                        

 

A hozzávalókat összegyúrjuk és tepsi hátán 2 lapot sütünk belőle. Sütés előtt a lapokat villával megszurkáljuk.

 

6 tojásból, 18 dkg liszttel, 1/2 csomag sütőporral és 18 dkg cukorral piskótát készítünk.

 

Krém: 5 evőkanál lisztet 4 dl tejjel felfőzünk. 30 dkg margarint 25 dkg porcukorral habosra keverünk, és ha kihűlt a főzött krém hozzákeverjük 1 citrom levével és reszelt héjával. A kakaós lapra helyezzük a krém felét, ráhelyezzük a piskótát utána felkenjük a krém másik felét és a kakaós lappal befedjük. A süteményt mázzal bevonjuk.

 

Máz: 15 dkg porcukrot 1 tojásfehérjével 1/ óráig keverünk és a tésztára kenjük. 2 kiskanál  kakaót 2 evőkanál cukorral mártás sűrűségűre olvasztunk és a cukormáz tetejére csepegtetjük. Villával keresztbe, hosszában gyengén meghúzogatjuk (márványozzuk).

 

 

    

ZÚZMARA SZELET

 

Hozzávalók: 4 tojás,20 dkg porcukor,14 dkg liszt,1/2 csomag sütöpor,10 dkg olvasztott margarin.

 

A tojásfehérjét habbá verjük és egyenként hozzáadjuk a tojások sárgáját, porcukrot, a lisztet, a sütőport, és végül az olvasztott margarint. Kikent, lisztezett tepsibe sütjük.

 

Krém: 2 dl tejben 2 evőkanál búzadarát sűrűre főzünk, majd kihűtjük. 20 dkg margarint  20 dkg porcukorral 1 csomag vaníliás cukorral kikeverünk és a két krémet összeelegyítjük. 

   

A lapot kettévágjuk, majd megkenjük mindkettőt krémmel, az egyik lapra a krémbe gyümölcsöt (meggy, eper, málna)teszünk és a másik lapot ráborítjuk. A tetejét porcukorral meghintjük.

 

 

GESZTENYÉVEL KÉSZÜLT SÜTEMÉNYEK

 

GESZTENYÉS SZELET

 

Hozzávalók: 7 tojás, 14 dkg cukor, 11 dkg liszt, 3 dkg dió.

 

A tojások sárgáit kikeverjük a cukor harmadrészével. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük a többi cukorral, ezután hozzátesszük a kikevert tojássárgájához, és apránként belekeverjük a dióval összevegyített lisztet. Előmelegített sütőben megsütjük.

 

Krém: 33 dkg cukrot, 1 dl vízzel felforraljuk. Hozzáadunk 30 dkg margarint, ezzel is felforraljuk és levesszük a tűzről. Hagyjuk kihűlni, és ezt követően hozzáadunk 20 dkg kihabosított gesztenyemasszát melybe 1 evőkanál rumot is tettünk. A kihűlt tésztát kettévágjuk a krémmel megtöltjük. Tetejét gesztenyével díszítjük.

 

 

NANUKA SZELET

 

Hozzávalók: 4 tojás, 20 dkg liszt, 30 dkg porcukor, 10 dkg darált dió, 1 dl fekete kávé, ½ csomag sütőpor, 1 citrom reszelt héja és leve, só.

 

A tojássárgáját a porcukorral habosra kavarjuk. Hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet, darált diót, citromhéjat, citromlevet, majd a tojásfehérje felvert habját. Megsütjük.

 

Krém: 25 dkg vajat habosra kavarunk 25 dkg porcukorral. Hozzáadunk rummal vagy rumaromával ízesített 25 dkg gesztenyemasszát, majd az 5 dl tejben felfőzött és kihűtött 2 csomag csokoládé pudingot. A krémet a tésztára kenjük és csokoládé reszelékkel díszítjük.

 

GYÜMÖLCCSEL KÉSZÜLT SÜTEMÉNYEK

 

ALMATORTA

 

Hozzávalók: 20 dkg liszt, 15 dkg margarin, csipet só, 1 kávéskanál cukor, 2 evőkanál víz, 1/2 kg reszelt alma, 15 dkg cukor, 2 evőkanál barackíz, 1/2 kg vékony karikákra szelt alma, 3 dkg darált dió.

 

A lisztből, margarinból, csipet sóval, cukorral, vízzel jó kemény tésztát gyúrunk. Egy fél óráig hűtőszekrényben pihentetjük. Kinyújtjuk, és kibélelünk vele egy kerek tortaformát úgy, hogy oldala is legyen. A reszelt almából 15 dkg cukorból, kevés vízzel sűrű almapürét főzünk. Ha kihűlt a tésztára kenjük. Megkenjük 1 evőkanál barackízzel, és 1/2 kg vékony karikákra szelt almával beborítjuk. Megkenjük 1 evőkanál barackízzel, és ráhintünk 3 dkg darált diót. Előmelegített sütőben közepes lángon 30 percig sütjük. Lehet tejszínhabbal is fogyasztani, már aki bírja.

 

ALMATORTA

 

Hozzávalók: 40 dkg liszt, 1 teáskanál sütőpor, 20 dkg margarin, 12,5 dkg porcukor, 1 csipetnyi só, 2 tojás.

 

A lisztet a sütőporral elvegyítjük és a margarinnal, a cukorral, sóval, és a tojásokkal összegyúrjuk. Letakarva kb. 30 percre hideg helyen pihentetjük.

 

Töltelék: 1 kg alma, 1 citrom, 10 durvára vágott mandula vagy dió, 10 dkg őrölt mandula vagy dió, 10 dkg mazsola, 10 dkg porcukor, rum vagy rumaroma.

 

Az almákat meghámozzuk, negyedekbe vágjuk, magházát eltávolítjuk és vékony szeletekre vágjuk. A citrom levével a felszelt almát meglocsoljuk. Hozzáadjuk a rumba vagy rumaromás vízben áztatott mazsolát, valamint az őrölt és a durvára vágott mandulát vagy diót és 10 dkg porcukrot.

 

Az omlós tészta 2/3 részét kör alakúra kinyújtjuk. Egy kikent kapcsos tortaformába helyezzük, úgy hogy az oldalát is befedje a tészta. A tészta alját villával jól megszurkáljuk. Ezt követően zsemlemorzsával vagy müzlivel megszórjuk. Az almatölteléket belehelyezzük. A tészta szélét kicsit visszahajtjuk. A maradék tészta 2/3-ád szintén kör alakúra nyújtjuk és az almatöltelékre helyezzük. A tésztaszéleket jól összenyomkodjuk. A tészta tetejét tojássárgájával megkenjük. A maradék tésztát kinyújtjuk és derelye szaggatóval csíkokat készítünk és a tészta tetejét berácsozzuk.. A tésztarácsokat is lekenjük tojássárgájával. Előmelegített sütőben 3 fokozaton kb. 50 percig sütjük.

 

 

ALMATORTA TEJFÖLÖS ÖNTETTEL

 

Hozzávalók: 10 dkg túró, 4 evőkanál olaj, 3 tojás, 1 csomag vaníliás cukor, 5 dkg méz, 20 dkg liszt, 1 teáskanál sütőpor, 3 kg alma, 6 dkg folyékony méz, 1/8 liter tejföl

 

A túrót elkeverjük az olajjal, egy tojással, a vaníliás cukorral és a mézzel. Hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet. Tortaformába helyezzük, és hűvös helyre tesszük.

 

Az almát meghámozzuk, négybe vágjuk, a magházat eltávolítjuk. Hosszúkás szeletekre vágjuk, és körberakjuk a tésztán.

 

A tortát forró sütőbe tesszük, és félig megsütjük kb. 25 perc. Két tojást a folyékony mézzel és a tejföllel jól kikeverjük és ráöntjük a tortára, majd tovább sütjük, míg az öntet aranyszínűvé válik és kemény lesz.