Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


ALMÁS KRÉMES

 

Hozzávalók: 1,5 kg alma, 8 tojás, 18 dkg porcukor, 3 evőkanál víz, 20 dkg liszt, ½ csomag sütőpor, 1 evőkanál kakaó.

 

Alufóliával kibélelünk egy tepsit. Az almát vékonyra leszeljük és szorosan a tepsibe    egymás mellé lerakjuk. A tojások sárgáját a porcukorral és a vízzel habosra keverjük.    Hozzáadjuk a lisztet, a sütőport és a keményre felvert tojáshabot. Felét az almára simítjuk, majd  a maradékhoz kakaót keverünk, és a sárga rétegre kenjük.

 

Krém:½ liter tejet 2 csomag vaníliás pudingporral felfőzünk. 30 dkg margarint 25 dkg porcukorral habosra keverünk, majd a kihűlt pudinggal összeelegyítjük. A kihűlt süteményről a fóliát lehúzzuk és a krémet az alma tetejére kenjük. Utolsó művelet, csokoládémázzal bevonjuk a süteményt.

 

BANÁN SZELET

 

Hozzávalók: 4 tojásból piskóta, 7 db banán, 1 csomag vaníliás pudingpor, 2,5 dl tej,1 kanál cukor, csokoládémáz.

 

4 tojásból vékony piskótát sütünk. A vaníliás pudingport felfőzzük a tejjel és a cukorral, ha kihűlt a piskótára kenjük. Hosszában kettészelt banánokkal beterítjük. Csokoládémázat  készítünk és bevonjuk vele a süteményt, ha kifagy a banánok körül szeleteljük, tehát  csokoládés banán formát nyerünk. Csokoládémáz helyett valamilyen gyümölcs zselével is nyakon önthetjük, így is kiváló

 

 

CITROM SZELET

 

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 14 dkg margarin, 10 dkg cukor, 1 tojássárgája, 1 csomag sütőpor, 1 citrom reszelt héja és kinyomkodott leve, kevés tej.

 

A hozzávalókat jól összedolgozzuk, és 4 részre osztjuk. Az egyik lapot belehelyezzük a   tepsibe, megkenjük barackízzel és a  másik lappal befedjük. Közepes lángon sütjük. A másik két lappal is ez a teendőnk.

 

Krém: 20 dkg margarin, 25 dkg porcukor, 1 citrom reszelt héja és kinyomkodott leve, 1 egész tojás. 2 egész tojást, 4 kanál lisztet és 4 dl tejet felfőzünk és kihűtünk, majd a két krémet összeelegyítjük.

 

 

CSODATORTA A FEKETE ERDŐBŐL

 

Hozzávalók: 8 tojás, 20 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, 24 dkg cukor, 8 evőkanál víz, 4 dkg kakaó.

 

A hozzávalók felhasználásával kakaós piskótát sütünk. 3 részre vágjuk.

 

Krém: 1 üveg kimagozott meggyet, 10 dkg cukorral, 1 evőkanál vízzel és 1 kávéskanál fahéjjal felfőzünk. 10 dkg margarint, 2 evőkanál étkezési keményítővel kikavarunk és a meggyes részhez adjuk, lassú tűzön felforraljuk. 2 csomag tejszínhabpótló port 3 dl tejjel, 1 vaníliás cukorral félig felverünk, majd 1 habfixálóval keményre verjük.

    

Az első lapot megtöltjük a meggyes krémmel, ráhelyezzük a másik lapot, ezt megtöltjük a tejszínhab felével, majd ráhelyezzük a harmadik lapot. A tortát teljesen bevonjuk a tejszínhab másik felével. Nagyobb darabokra forgácsolt tortabevonóval díszítjük az oldalát is.

 

CSOKIS MEGGYES

 

Hozzávalók: 25 dkg darált keksz, 25 dkg darált dió, 20 dkg porcukor, 25 dkg margarin, 1 üveg magvazott meggy, 8 tojás, 24 dkg liszt, 24 dkg cukor, 1 csomag sütőpor

 

Egy mély tepsit az egész margarinnal kikenjük. Ráhelyezzük a magvazott meggyet és a darált keksz, dió és porcukor keverékét. 8 tojásból piskótát készítünk és ezzel befedjük, megsütjük. Lisztezett deszkára borítjuk, még melegen csokoládémázzal bevonjuk.

 

 

GYÜMÖLCSKENYÉR

 

Hozzávalók: 12 dkg vaj, 12 dkg porcukor, 12 dkg liszt, 12 dkg cukrozott gyümölcs, 3 tojás, 3 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 citrom reszelt héja.

 

A vajat kissé megolvasztjuk, és simára keverjük a porcukor felével. Egyenként hozzákeverjük a tojások sárgáját és beletesszük az apróra vágott cukrozott gyümölcsöt. A tojások fehérjét kemény habbá verjük a maradék cukorral, és a tésztához keverjük. Végül óvatosan nehogy a hab összetörjön, beleszitáljuk a lisztet. Papírral kibélelt őzgerinc formába öntjük és közepesen meleg sütőben megsütjük. A formából deszkára borítjuk, és porcukorral megszórjuk.

 

 

 

 

GYÜMÖLCSKENYÉR II.

 

Hozzávalók: 3 tojás, 5 evőkanál liszt, 1 kávéskanál kakaó, 1 kávéskanál mézeskalács fűszerkeverék, ½ citrom reszelt héja, ½ narancs reszelt héja, 4-5 szem dió és füge, 1 banán, 1 kávéskanál sütőpor, 3-4 evőkanál kristálycukor, 2-3 evőkanál kefir, 4-5 dkg margarin.

 

A tojássárgáját a margarinnal, a cukorral, a kefirrel, a fűszerekkel és a reszelt citrom és narancshéjjal jól összedolgozzuk. Belekeverjük a sütőporral elkevert lisztet és még egyszer jól átdolgozzuk. A tojásfehérjét keményre verjük, és a tésztára öntve még egyszer átdolgozzuk, hogy jó krémes legyen. Hozzáadjuk a kis kockára vágott banánt, fügét, diót. A masszát kikent őzgerincformába öntjük és előmelegített sütőben kb. 30 percig sütjük.

 

 

GYÜMÖLCSKENYÉR III. (karácsonyi)

 

Hozzávalók: 40 dkg vegyes aszalt gyümölcs (szilva, füge, datolya), 20 dkg mazsola, 25 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, 4 tojás, 15 dkg vaj, 7,5 dkg méz, 1 evőkanál reszelt citromhéj, 1,5 dl tej.

 

Az aszalt gyümölcsöket apróra vágjuk, összekeverjük a puha mazsolával, és a lisztben elkevert sütőporral. A tojások sárgáját a lágy vajjal habosra keverjük, hozzáadjuk a mézet és a citrom reszelt héját. A lisztes gyümölcsöket és a tejet felváltva belekeverjük. Végül hozzáadjuk a felvert tojáshabot. A sütőformát kivajazzuk  és zsemlemorzsával vagy darált dióval meghintjük. A süteménymasszát a formába simítjuk és előmelegített sütőben kb 50-60 percig ( tűpróbáig) sütjük.

 

 

 

GYÜMÖLCSRIZS MÉZZEL

 

Hozzávalók: 1 liter tej, 6 dl víz, 16 dkg rizs, 1/2 kg méz, 2 dl tejszínhab, 20 db kockacukor, 2 db narancs vagy citrom, 8 evőkanál lekvár.

 

A tej és a víz keverékében a rizst puhára főzzük, majd hozzáadjuk a mézet, és állni hagyjuk. Ha már langyosra hűlt 2 dl tejszínhabot keverünk bele. Közben a kockacukrokkal ledörzsöljük a citrom vagy a narancs héját, majd ezt a cukrot a lekvárral és 1 citrom levével összekeverjük és azt is belekeverjük a rizsbe.

 

 

GYÜMÖLCSÖS SÜTEMÉNY

 

Hozzávalók: 4 tojássárgája, 1 csésze porcukor,1 csomag vaníliás cukor, 12 dkg margarin, 2 púpozott csésze liszt,1/2 csomag sütőpor, 1 csésze tej.             

 

A tojássárgáját a porcukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a vaníliás cukrot és a margarint. Beledolgozzuk a lisztet, a sütőport és a tejet. A tésztát kikent, lisztezett tepsibe helyezzük, megszórjuk búzadarával. Rárakjuk az előkészített gyümölcsöt (meggy, szamóca, málna, őszibarack, szőlő). Forró sütőben háromnegyed részig megsütjük. A sütőből kivéve 4 tojásfehérjéből és 12 dkg porcukorból készült kemény habot kenünk rá. Visszatoljuk a sütőbe és  készre sütjük.

 

 

GYÜMÖLCSÖS SÜTEMÉNY II.

 

Hozzávalók: 35 dkg liszt, 1 csomag margarin, 2 tojássárgája, 4 evőkanál víz.            

 

A hozzávalókat jól összegyúrjuk és egy éjszakán át hideg helyen pihentetjük. A pihentetett tésztát 2 lapra kinyújtjuk. Az egyik lapot belehelyezzük a kikent, lisztezett tepsibe, megszórjuk búzadarával. Egyenletesen ráhelyezzük a tölteléket, ami lehet meggy, alma vagy dió. Megszórjuk ízlés szerint 1-2 marék cukorral. Befedjük a másik tésztalappal, villával megszurkáljuk, és tojásfehérjével megkenjük. Szálkás dióbéllel is meghinthetjük. Jó meleg sütőben világosra sütjük.

 

 

GYÜMÖLCSTORTA

 

Hozzávalók: 1 bögre liszt, 1/2 bögre cukor, 1/2 csomag sütőpor, 4 evőkanál olaj, 2 evőkanál tej, 2 egész tojás.

 

A sütőporral elkevert lisztet a fél bögre cukorral, az olajjal és a tejjel jól összekeverjük, beleöntjük a kikent formába. Forró sütőben közepes lángon kb. 1/4 óráig sütjük.

 

A 1/2 evőkanál zselatint vízbe áztatjuk. 2 dl vízben cukrot, citromot teszünk, felforraljuk, és  még melegen a zselatinhoz keverjük. A tésztára a gyümölcsöt ráhelyezzük (ami lehet eper, málna, meggy, őszibarack, akármi) és a langyos keverékkel leöntjük.

ISTENI SZELET

 

Hozzávalók: 8 tojás, 8 evőkanál porcukor, 8 evőkanál liszt,  ½ csomag sütőpor, 2 evőkanál kakaó.

 

A hozzávalók felhasználásával és 8 evőkanál vízzel vizes piskótát sütünk.

 

Krém: 25 dkg margarint, 25 dkg porcukorral habosra keverünk. 4 dl tejben 3 púpozott evőkanál lisztet megfőzünk. Ha kihűlt hozzáadjuk a vajas krémhez, és beleteszünk 1 üveg kimagozott meggyet és 10 dkg vékonyra szeletelt dióbelet és ½ dl rumot.

 

Máz: 2 evőkanál cukrot, 2 evőkanál vizet, 2 evőkanál kakaót összeforralunk és 2 dkg  margarinnal elkeverve a krém tetejére öntjük.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TIRAMISU

 

Hozzávalók: 2 mascarpone krémsajt (2 x 25 dkg), 3 csomag babapiskóta, ½ liter tejszín (vagy habporból és ½ liter tejből), 5 evőkanál cukor, kb. 2 dl főtt kávé, rum vagy aroma

 

A tejszínt a cukorral hideg üvegtálban és hideg habverővel felverjük, belekeverjük a krémsajtot. Üvegtálba, dobozba vagy mély tepsibe egy sor krémet helyezünk. Befedjük rumba vagy aromába mártogatott babapiskótával. Rétegezzük, összesen 2 piskótasor legyen, magas lesz. Krém legyen felül és vastagon leszitáljuk kakaóporral. Keresztbe szeleteljük tortalapáttal. Egy éjszakára hűtőszekrénybe tesszük.

 

 

TÖLTÖTT KEKSZ

 

Hozzávalók: 5 evőkanál liszt, 15 dkg cukor, 2 evőkanál kakaó, 0,5 dl nescafé, 2,5 dl tej.                       

 

A hozzávalókat összeelegyítjük és felfőzzük, utána még melegen 20 dkg margarint hozzákeverünk. Albert kekszet megtöltünk a töltelékkel és hűtőbe helyezzük. Ha kifagyott ferdén szeleteljük.