Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


DIÓVAL, MANDULÁVAL, MÁKKAL KÉSZÜLT SÜTEMÉNYEK

 

BEJGLI

 

Hozzávalók: 55 dkg liszt, 25 dkg margarin, 3 tojássárgája, 3 dkg élesztő, 1,5 dl tej, 0,5 dl  rum, 8 dkg cukor, só.

 

Sütés előtti este a lisztet elmorzsáljuk a margarinnal, hozzáadjuk a tojás sárgákat, a langyos tejben felfuttatott élesztőt, a rumban feloldott cukrot és egy csipet sót. Jól összedolgozzuk és a kész tésztát hűtőbe tesszük.

 

Máktöltelék: 20 dkg mák, 2 evőkanál méz, 12 dkg cukor, 1,5 dl tej, 5 dkg mazsola, 1    citrom reszelt héja. A cukorral elkevert darált mákot tejjel leforrázzuk, hozzáadjuk a mazsolát, a mézet, a reszelt citrom héját. Hűtőbe tesszük.

 

Diótöltelék: 20 dkg dió, 2 evőkanál sűrű baracklekvár, 12 dkg cukor, 1 dl tej, 5 dkg mazsola, 1 narancs reszelt héja, 3 dkg reszelt csokoládé, 0,5 dl rum. A cukorral elkevert darált diót tejjel leforrázzuk, hozzáadjuk a mazsolát, a lekvárt, a reszelt narancshéjat, a reszelt csokoládét és a rumot. Hűtőbe tesszük.

 

Másnap a tésztát négy részre osztjuk és lisztezett deszkán kb. 3 mm vastagra nyújtjuk. A tésztát a töltelékkel megtöltjük. tojással bekenjük  és kb. 1 óráig pihentetjük, utána ismét megkenjük tojással, villával megszurkáljuk és kb. 1 óra alatt megsütjük.

 

 

BEJGLI II.

 

Hozzávalók: 1 kg liszt, 20 dkg vaj vagy margarin, 15 dkg zsír, 60 dkg cukor, 1 dkg élesztő, 2 tojás, 2 dl tej, só

 

A lisztet elmorzsáljuk a vajjal, a zsírral valamint 8 dkg cukorral. Az élesztőt 2 dl langyos, cukros tejben felfuttatjuk, és a tésztához vegyítjük. Hozzáadunk egy tojást, késhegynyi sót. Az egészet jól átgyúrjuk és hideg helyen néhány órán át pihentetjük. Ezt követően 6 egyenlő részre osztjuk, és cipókba formáljuk, és téglalap alakúra kinyújtjuk. A sűrű tölteléket lapos késsel egészen a tészta széléig kenjük, a keskenyebbik oldalon kb. 1 cm-t visszahajtunk a tésztából, és felsodorjuk.

 

Gyengén kizsírozott tepsibe rakjuk a megtöltött bejgliket, tojással megkenve ½ óráig meleg helyen tartjuk, ismét megkenjük, és ezt követően hideg helyre tesszük addig, amíg a tojás megszárad. Mérsékelten meleg sütőben kb. 35-40 percig sütjük. Így szép márványos lesz.

 

Máktöltelék: 26 dkg cukorból, 2,5 dl vízzel szirupot főzünk, amellyel leforrázzuk a mákot, majd hozzákeverünk 5 dkg mazsolát, kevés reszelt citromhéjat, esetleg 1-2 hámozott, reszelt almát, ettől lazább lesz a töltelék.

 

Diótöltelék: 22 dkg cukorból, 2 dl vízzel szirupot főzünk, amellyel leforrázzuk a darált diót, majd hozzákeverünk 5 dkg mazsolát, kevés reszelt citromhéjat, és 4 dkg zsemlemorzsát vagy búzacsírát.

 

 

BÉCSI KOCKA

 

Hozzávalók: 15 dkg darált dió vagy mandula, 15 dkg porcukor, 30 dkg liszt, 30 dkg vaj vagy margarin,1 citrom reszelt héja, 1 kiskanál őrölt fahéj.

 

A hozzávalókat összegyúrjuk és 20 perc pihentetés után 2 egyforma téglalap alakú lapra  kinyújtjuk. Villával megszurkáljuk, világosra sütjük.    

 

Krém: 30 dkg darált dió vagy mandula, 24 dkg porcukor, 6 evőkanál rum, 1/2 dl tej. A krém anyagait felfőzzük, majd megkenjük a tésztát. Még melegen kockára vágjuk.  Porcukorral meghintjük.

 

 

BOHÉM SZELET

 

Hozzávalók: 35 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, 1 tojás, 20 dkg margarin, 1 csomag vaníliás cukor, 10 dkg porcukor, 1 citrom reszelt héja és leve.

 

A hozzávalók felhasználásával tésztát gyúrunk. A tészta kétharmad részét egyenletesen elnyomkodjuk egy kikent tepsiben úgy, hogy pereme is legyen, és barackízzel megkenjük.

 

Töltelék: 3 tojássárgájából, 5 dkg reszelt csokoládéból, 20 dkg porcukorból, 10 dkg darált mandulából vagy dióból, 3 tojás fehérjéjének kemény habjából tölteléket készítünk. A tölteléket rákenjük a lekváros lapra. A maradék tésztából rácsot készítünk és befedjük vele a süteményt. Tojássárgájával vastagon megkenjük és közepesen meleg sütőben megsütjük.

 

 

CSOKIS PITE

 

Hozzávalók: 20 dkg margarin, 20 dkg liszt, 2 tojássárgája, 1 evőkanál víz, csipet só.

 

A hozzávalókat jól összedolgozzuk, és egy órát pihentetjük. Két lapot nyújtunk, az egyiket a tepsibe helyezzük.

 

Töltelék: 4 tojássárgáját habosra keverünk 20 dkg porcukorral, 3 evőkanál kakaóval. Hozzáadunk 16 dkg darált diót és 6 tojás kemény habját.  A töltetéket a tepsibe lévő tésztára helyezzük, befedjük a másik lappal. Sütés után megszórjuk kakaós cukorral, vagy még forrón csokoládét reszelünk rá.

 

 

 

 

DIÓKOSZORÚ

 

Hozzávalók: 12 dkg margarin, 15 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 csipet só, 4 tojás, 18 dkg liszt, 2 csapott kávéskanál sütőpor, 1 csomag vanília pudingpor, 1evőkanál citromlé, 10 dkg darált dió.

 

 A margarint, a cukorral, a vaníliás cukorral és a sóval habosra keverjük. Hozzáadjuk egyenként a tojásokat, és a sütőporral, pudingporral elkevert lisztet. Végül beledolgozzuk a citromlevet és a darált diót. Az elkészített masszát kikent, lisztezett formába öntjük és 40 – 50 percig sütjük.

 

Krém: 30 dkg margarint 25 dkg porcukorral habosra keverjük. 3 tojásfehérjét 5 dkg porcukorral és 2 csomag vaníliás cukorral kemény habbá verünk. A tojáshabot kanalaként a vajas krémhez adjuk A krém kétharmad részét fehéren hagyjuk, és egyharmad részébe 1 evőkanál kakaót keverünk.

 

A kisült, kihűlt tésztát három részre vágjuk. A legalsó tésztalapot megkenjük a fehér krém felével, rátesszük a középső részt és megkenjük a kakaós krém egy részével, rátesszük a legfelső részt, és az egészet bevonjuk a fehér krém maradékával Az oldalát csoki reszelékkel, a tetejét a maradék kakaós krémmel díszítjük.

 

 

DIÓS-CSOKOLÁDÉS KEKSZ

 

Hozzávalók: 25 dkg liszt, késhegynyi sütőpor, só, 25 dkg cukor, 25 dkg darált dió, 10 dkg durvára vágott dió, 2 tojás, 20 dkg margarin, 20 dkg étcsokoládé.

 

A margarint kikavarjuk a cukorral és hozzáadjuk a tojásokat. A lisztet összekavarjuk a sóval, sütőporral, a darált dióval és a tojásos krémhez adjuk, majd jól összegyúrjuk. A csokoládét 3-4 mm-es kockákra vágjuk és gyorsan a tésztába kavarjuk. Diónyi gömböket formázunk és sütőpapírral bélelt tepsiben megsütjük.

 

 

DIÓS LINZER

 

Hozzávalók: 20 dkg liszt, 20 dkg margarin, 1 egész tojás, egy marék cukor.

 

Jól összedolgozzuk, két cipót készítünk és hideg helyen 0,5 óráig pihentetjük. A tésztát  kinyújtjuk és az egyik lapot félig megsütjük, utána helyezzük rá a tölteléket.

 

Töltelék: 6 tojásból, 18 dkg cukorból piskóta masszát készítünk, hozzáadunk 18 dkg darált diót és 1 citrom levét. Tetejére tesszük a másik lapot, villával megszurkáljuk és közepes meleg sütőben megsütjük. Sütés után még melegen vaníliás cukorral bőven meghintjük.

 

 

 

 

DIÓS-RÁCSOS

 

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 8 dkg cukor, 3 evőkanál méz, 1 kávéskanál szódapor, 4 tojássárgája, 25 dkg margarin.

 

A lisztet, a szódaport, a margarinnal összedolgozzuk, majd hozzáadjuk a mézet, a cukrot, a tojások sárgáját és jól összegyúrjuk. A tészta egy harmad részét félre tesszük, a többi részét kinyújtjuk. A kinyújtott tésztát tepsibe tesszük, és valamilyen lekvárral megkenjük.

 

Krém: 40 dkg darált dió, 2 csomag vaníliás cukor, 20 dkg porcukor, 4 tojásfehérje. A cukrot, a tojásfehérjével kemény habbá verjük, majd finoman belekeverjük a darált diót és a vaníliás cukrot. Az így elkészített krémet a tésztára kenjük. A maradék tésztát elsodorjuk és berácsozzuk vele a süteményt. Előmelegített sütőben addig sütjük, míg a rácsok sárgulni kezdenek. Ha kihűlt vaníliás cukorral megszórjuk.

 

 

DIÓS SZELET

 

Hozzávalók: 4 tojás, 30 dkg porcukor, 10 dkg darált dió, 10 kanál víz, 20 dkg liszt, 1 csomag sütőpor.

 

A tojássárgáját a porcukorral, a darált dióval, a vízzel, liszttel és a sütőporral jól kikeverjük. Hozzáadjuk a felvert tojásfehérjét. Kisütjük.

 

Krém: 3 dl tej, 3 evőkanál liszt, 10 dkg darált dió, 20 dkg porcukor, 20 dkg margarin. A tejet a liszttel sűrűre főzzük. Hagyjuk kihűlni. A margarint, a porcukorral és a darált dióval habosra keverjük. A két krémet összedolgozzuk. A krémet a tésztára kenjük, tetejét csokoládé reszelékkel megszórjuk.

 

 

DIÓTORTA

 

Hozzávalók: 10 tojás, 30 dkg cukor, 15 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, 15 dkg darált dió.

 

A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, hozzáadjuk a cukrot, a tojássárgáját, a lisztet, a sütőport és a darált diót.

 

Krém: 2 tojás, 40 dkg porcukor, 2-3 evőkanál rum, 3 evőkanál darált dió, 40 dkg margarin.

 

A margarint habosra kavarjuk a porcukorral. A tojásfehérjét habosra kavarjuk és hozzáadjuk a darált diót, a tojássárgáját, és a rumot. A két krémet összeelegyítjük.

 

 

ELEFÁNT KÖNNYE

 

Hozzávalók: 6 tojás, 6 kanál cukor, 2 kanál búzadara, 2 kanál liszt, 4 dkg kakaó, 1 késhegynyi sütőport

 

A tojásfehérjéből kemény habot verünk. A tojássárgáját a cukorral kikeverjük, hozzáadjuk a búzadarát, a lisztet, sütőport, kakaót, és a tojások kemény habját. Ha a tészta kisült hosszában kettéhajtjuk egy nyújtófára.

 

Töltelék: 20 dkg darált diót leforrázunk 5 kanál forró tejjel, és beleteszünk 2 kanál cukrot 20 dkg margarint 15 dkg porcukorral habosra keverünk, és a kihűlt leforrázott dióval összevegyítjük. A krémmel megkenjük a tésztát, a nyújtófa helyére 2 banánt helyezünk. A sütemény tetejét csoki mázzal leöntjük.