Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


FAGYLALT SZELET

 

Hozzávalók: 5 tojás, 20 dkg cukor, 10 kanál víz, 10 dkg darált dió, 20 dkg liszt, 1 csomag sütőpor.

 

A tojás sárgákat a vízzel, cukorral elkeverjük, hozzáadjuk a darált diót, lisztet, sütőport, és  végül a tojások kemény habját. Papírral bélelt nagy tepsibe öntjük, hogy vékony legyen.

 

Krém:2,5 dl tejből 3 kanál liszttel sűrű krémet fözünk,kihütjük.25 dkg margarint, 15 dkg porcukorral, 3 tojássárgájával, 2 csomag vaníliás cukorral habosra keverünk és a két krémet összeelegyítjük.

Máz: 3 tojásfehérjéből gőz felett 15 dkg porcukorral habot verünk. A tetejét csokoládé reszelékkel meghinthetjük.

 

 

FEKETE RÓZSA

 

Hozzávalók: 60 dkg liszt, 10 dkg margarin, 30 dkg porcukor, 1 tojás, 1 csomag sütőpor, kevés szódapor, tej.

 

A hozzávalókat összedolgozzuk annyi tejjel, hogy nyújtható tésztát kapjunk. A tésztát hat részre osztjuk. Két lapot kinyújtunk és külön-külön megsütjük. A többi négy lapot is kinyújtjuk és a töltelékkel megtöltjük. Közepes lángon arany barnára sütjük és kihűtjük.

 

Máktöltelék: 20 dkg mák, 2 evőkanál méz, 12 dkg cukor, 1,5 dl tej, 5 dkg mazsola, 1    citrom reszelt héja. A cukorral elkevert darált mákot tejjel leforrázzuk, hozzáadjuk a mazsolát, a mézet, a reszelt citrom héját.

 

Diótöltelék: 20 dkg dió, 2 evőkanál sűrű baracklekvár, 12 dkg cukor, 1 dl tej, 5 dkg mazsola, 1 narancs reszelt héja, 3 dkg reszelt csokoládé, 0,5 dl rum. A cukorral elkevert darált diót tejjel leforrázzuk, hozzáadjuk a mazsolát, a lekvárt, a reszelt narancshéjat, a reszelt csokoládét és a rumot.

 

Krém: 2 csomag tetszés szerinti pudingpor, 8 dl tej, 25 dkg margarin, 25 dkg porcukor

 

A pudingport a tejjel felfőzzük és kihűtjük. A margarint a porcukorral habosra keverjük és a két krémet összeelegyítjük. Az egyik lapot megkenjük a krém felével, erre rátesszük a tekercseket, majd ismét krém következik és befedjük a tésztalappal. Ízlés szerint csokoládémázzal bevonjuk.

 

 

FLÓDNI

 

Hozzávalók: 60 dkg liszt, 38 dkg margarin, 8 dkg porcukor, 1 dkg élesztő, 2 dl hideg víz, 1 mokkáskanál só, 1 tojás a kenéshez.

 

A tésztához a lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, megsózzuk, a cukorral, az összemorzsolt élesztővel és a vízzel összegyúrjuk. A kissé ragacsos tésztát 1 órára a hűtőszekrénybe tesszük. Ezt követően négy részre osztjuk. Az egyik tésztát kinyújtjuk úgy, hogy egy peremes tepsit kibélelhessünk vele. Villával megszurkáljuk és előmelegített sütőbe helyezzük. Közepesen meleg sütőben kb 10 percig elősütjük. Ugyanígy még egy lapot félig megsütünk.

 

Máktöltelék: 25 dkg darált mákot, 25 dkg cukrot, 1 citrom reszelt héját és levét 1 dl tejjel összeelegyítünk és kis lángon állandó keverés közben addig melegítjük amíg az egész összeáll. Ezután belekeverünk 10 dkg megmosott mazsolát.

 

Diótöltelék: 25 dkg darált diót, 25 dkg cukorral, 1 dl száraz borral, fél citrom reszelt héjával és levével összeelegyítünk és felfőzünk, majd 10 dkg megmosott mazsolát adunk hozzá.

 

Almatöltelék: 60 dkg almát durvára reszelünk és gyorsan összedolgozunk , 15 dkg cukorral, 3 dkg zsemlemorzsával, 1 citrom reszelt héjával. Csak a tészta közvetlen töltése előtt készítjük, hogy ne engedjen levet.

 

Egy sütőpapírral bélelt tepsibe belehelyezünk egy kinyújtott tésztalapot. A diótölteléket vizes késsel rásimítjuk. Egy elősütött tésztalapot ráfektetünk. Erre kerül a máktöltelék, amit a másik elősütött tésztával befedünk.  Ráhelyezzük az almatölteléket és az utolsó kinyújtott tésztalappal befedjük. A tészta tetejét a felvert tojással megkenjük. Előmelegített sütőben 30-35 percig sütjük. Félidőben a tetejét alufóliával letakarhatjuk, nehogy megégjen. A tepsiben hagyjuk kihűlni, másnap szeleteljük.

 

 

HUNGÁRIA SZELET

 

Hozzávalók: 5 tojás, 30 dkg porcukor, 10 evőkanál víz, 20 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, 10 dkg darált dió.

 

5 tojássárgáját 30 dkg porcukorral és 5 evőkanál vízzel kikeverünk. Hozzáadunk újabb 5 evőkanál vizet és habosra keverjük, majd 20 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, és a tojások keményre vert habja kerül hozzá. A masszát kétfelé osztjuk, az egyik felébe 10 dkg darált diót keverünk. A diós masszát a tepsi aljára öntjük, a piskótát a tetejére és lassú tűznél sütjük.

 

Krém: 2,5 dl tejet felfőzünk 3 evőkanál liszttel. 10 dkg margarint habosra keverünk 20 dkg porcukorral, 2 evőkanál rummal és 5 dkg darált dióval. A két krémet összeelegyítjük és a kihűlt tészta tetejére kenjük. Tetejét csokoládémázzal bevonjuk.

 

 

JETTY TORTA

 

Hozzávalók: 20 dkg porcukor, 15 dkg margarin, 2 tojás, 1/2 csomag sütőpor, 30 dkg liszt.

 

A porcukrot habosra keverjük a margarinnal, hozzáadjuk a tojásokat, a lisztet és a sütőport. Papírral bélelt tepsibe simítjuk, és aranysárgára sütjük. Ha kihűlt 1/3 részéből hosszú téglalapot vágunk, a többi részét összemorzsoljuk.

 

Krém: 20 dkg porcukrot habosra keverünk 20 dkg margarinnal. Hozzáadunk 20 dkg diót (előzőleg nylon tasakban nyújtófával összetörjük), 20 dkg mazsolát, 4 evőkanál rumot, 4 evőkanál darabos dzsemet, 5 dkg kakaót, és az összemorzsált tésztát. A tésztát gyümölcsízzel megkenjük, rátesszük a krémet és csokoládémázzal bevonjuk.

 

 

KARAMELL KOCKA

 

Hozzávalók: 70 dkg cukor, 6 dl tej, másfél kávéskanál szódapor, 14 dkg margarin és annyi liszt, hogy könnyen nyújtható legyen. (kb. 65-70 dkg)

 

A cukrot megpirítjuk és felöntjük a felforralt tejjel, jól elkeverjük. A masszát kétfelé választjuk. Az egyik felébe 14 dkg margarint, másfél kávéskanál szódaport és annyi lisztet adagolunk, hogy könnyen nyújtható legyen. 3 lapot sütünk belőle.

 

Krém: a massza másik felébe 20 dkg diót, 1 csomag vaníliás cukorral kikevert 20 dkg  margarint teszünk, és a 5 tojás felvert habját.

Máz: 5 tojássárgáját 20 dkg porcukorral kikeverünk és a tészta tetejére kenjük, majd  durvára tört dióval meghintjük.

 

 

LONDONI SZELET

 

Hozzávalók: 40 dkg liszt, 20 dkg margarin, 4 tojássárgája, 3 evőkanál porcukor.

 

A margarint a liszttel összedolgozzuk, hozzáadjuk a tojás sárgákat és a porcukrot.    Kinyújtjuk és kikent tepsibe tesszük. Baracklekvárral megkenjük, a tetejére habos krémet simítunk és forró sütőben megsütjük.

 

Habos krém: 4 tojásfehérjéből kemény habot verünk, hozzáadunk 20 dkg porcukrot,12    dkg darált diót,1 citrom levét és reszelt héját.

 

 

MACSKASZEM

 

Hozzávalók: 30 dkg liszt, 3 dkg élesztő, 15 dkg margarin, 2 evőkanál porcukor, 4 tojássárgája                        

 

A hozzávalók felhasználásával összegyúrjuk a tésztát és kb 1/2 óráig kelesztjük, 3 lapot nyújtunk belőle.

 

Töltelék: 4 tojásfehérjéből kemény habot készítünk 20 dkg porcukor felhasználásával.  Hozzáadunk 20 dkg darált diót és 1 csomag vaníliás cukrot. A tésztalap két oldalára meggyet helyezünk, a tésztalapot oldalt felhajtjuk, úgy hogy a közepére a dióstöltelék elhelyezhetővé váljon. Sütés után porcukorral megszórjuk.

 

 

MAMUT SZELET

 

Hozzávalók: 4 tojás, 25 dkg cukor, 4 evőkanál víz, 15 dkg liszt, 10 dkg darált dió, ½ csomag sütőpor.

 

A tojások sárgáját kikavarjuk a cukorral és a vízzel. A lisztet összevegyítjük a sütőporral és a darált dióval, majd a kikavart tojáshoz adjuk. A tojások fehérjét felverjük és a tésztához adjuk. Lisztezett, zsírozott tepsiben sütjük.

 

Krém: 2 dl tejben megfőzünk 4 evőkanál búzadarát. 25 dkg vajat kikavarunk 20 dkg porcukorral, 10 dkg darált dióval és 1 csomag vaníliás cukorral. A krémet összekavarjuk a kihűlt főzött krémmel, adhatunk hozzá rumot, vagy aromát. A krémet a tésztára kenjük.

 

Máz: 10 vajat felolvasztunk, 10 dkg étcsokoládéval és a tésztát bevonjuk vele.

 

 

MÁKOS GUBA

 

Hozzávalók: 8 darab másnapos kifli (cifra kalácsból is készíthetjük), 1 liter tej, vaníliás cukor, 10 – 10 dkg darált mák és porcukor összekeverve , 10 dkg – 10 dkg darált dió és porcukor összekeverve, tálaláshoz reszelt citromhéj, vaníliás cukor.

 

A kifliket karikákra vágjuk, leöntjük vaníliás cukorral ízesített forró tejjel. Ha kissé megszívta magát, szűrőkanállal kiemeljük, lecsöpögtetjük és kivajazott tepsibe rakjuk. Rétegenként az egyik felét cukros mákkal, a másik felét cukros dióval megszórjuk. Forró sütőben 10 – 15 perc alatt átsütjük. Reszelt citromhéjjal és egy kis vaníliás cukorral még finomabbá tesszük tálaláskor.

 

 

ŐZGERINC

 

Hozzávalók: 10 dkg margarin, 14 dkg porcukor, 10 dkg tortabevonó (ét), 5 tojás, 14 dkg dió vagy mandula, 8 dkg zsemlemorzsa, baracklekvár, vágott dió vagy mandula.

 

A margarint a porcukorral habosra keverjük. A tojássárgákat egymás után hozzáadjuk, amíg a massza fehér nem lesz. Utána hozzáadjuk az ét tortabevonót. A tojás fehérjét kemény habbá verjük. A darált diót, zsemlemorzsát és fehérhabot a masszához adjuk. Ezután a tésztát egy kivajazott, zsemlemorzsával kiszórt formába öntjük és lassan megsütjük. Ha kész a formából kivéve baracklekvárral vékonyan megkenjük.

 

A csokoládé bevonathoz a 10 dkg margarint és a 12 dkg ét tortabevonót vízgőz felett állandó keverés mellett felolvasztjuk. A süteményt bevonjuk vele, és vágott dióval díszítjük.

 

PALERMÓ SZELET

 

Hozzávalók: 6 tojássárgája, 6 evőkanál cukor, 17 dkg margarin, 35 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, kevés tej, 1 citrom reszelt héja és leve, 15 dkg darált dió.

 

A tojássárgáját a cukorral és a margarinnal kikeverjük. Hozzáadunk 35 dkg lisztet, sütőport, kb. 1 pohár tejet, és a citrom héját. Jól kidolgozzuk és zsírozott, lisztezett tepsibe tesszük. Tejfölbe mártott kanállal eligazítjuk. Ráterítünk 15 dkg darált diót. 6 tojásfehérjéből 30 dkg porcukorral kemény habot készítünk és a dió tetejére simítjuk. Közepesen meleg sütőben kb. 10 perc alatt kész.