Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


POZSONYI KOCKA

 

Hozzávalók: 20 dkg kockatészta, 20 dkg darált mák, 2 dl tej, 10 dkg porcukor, 5 dkg vaj, 5 dkg mazsola, 3 evőkanál méz, 2-3 evőkanál sárgabaracklekvár, fél citrom reszelt héja, csipetnyi só a töltelékhez és 1 teáskanál só a tésztához.

 

A tésztát a szokásos módon, bő sós vízben kifőzöm, majd leöblítem, lecsöpögtetem, és az olvasztott vajra szedem. Jól összekeverem.

Amíg a tészta fő, a töltelékhez a tejet felforralom, beleszórom a porcukrot meg a mákot, majd állandó keverés közben 2 percig forralom. Ezután hozzáadom a megmosott, szárától letisztított mazsolát, citromhéjat, mézet. Csipetnyi sóval ízesítem. A tűzről lehúzva jól összekeverem. Egy szögletes tűzálló tálba vagy tepsibe terítem a főtt tészta egyharmadát, és rákenem a mákos töltelék felét, majd kevés vízzel kenhetőre hígított sárgabaracklekvárt kenek rá. Erre ráterítem a következő réteg tésztát, amelyet ugyancsak befedek a mákos krémmel. Újabb réteg baracklekvár után elosztom rajta a harmadik tésztaréteget. Kevés porcukorral megszórom, és az előmelegített, forró sütőben piros kérget sütök a tetejére. Kockákra vágva kínálom.

 

 

RÉSZEG IZIDOR

 

Hozzávalók: 4 tojás, 15 dkg porcukor, 15 dkg margarin, 1 csomag sütőpor, 2 evőkanál kakaó, 15 dkg liszt.

 

A tojás sárgákat a porcukorral, a margarinnal, kakaóval jól kikeverjük. Hozzáadjuk a liszttel elkevert sütőport és a tojások felvert habját.

 

Töltelék: 25 dkg darált diót, 15 dkg porcukorral, 1 dl rummal, kevés tejjel összedolgozzuk és a kihűlt tészta tetejére kenjük.

 

Bevonat: 4 egész tojást, 6 evőkanál porcukorral, 1 evőkanál kakaóval gőz felett sűrűre főzünk. Ha kihűlt 25 dkg margarint adunk hozzá. A bevonatot a tölteték tetejére rákenjük és csokoládét reszelünk rá.

 

 

RUMBA SZELET

 

1.tészta: 7 tojássárgáját 15 dkg porcukorral kikeverünk. 20 kg lisztet, 1/2 csomag sütőport hozzáadunk és 2 lapot sütünk belőle.

 

2.tészta: 7 tojásfehérjét kemény habbá verünk és hozzáadunk 1 csésze porcukrot, 1 csésze durvára tört diót megpirítva, 1 csésze reszelt csokoládét, 1 csomag mazsolát, 1/2 csésze zselés cukrot darabolva, 2 evőkanál baracklekvárt és egy 1/2 csomag sütőport. Sütőlemezen lassú tűznél sütjük. (ne szárítsuk ki)

 

Krém: 20 dkg darált diót egy kis tejjel leforrázunk. 20 dkg margarint kikeverünk 15 dkg  porcukorral és hozzáadjuk a leforrázott diót.

 

Összeállítás: Sárga lapra felkenjük a krém felét, erre borítjuk a tarka lapot, majd újra krém és a tetejére a sárga lap. Tetejét porcukorral megszórjuk. Ha egy napot áll megpuhul a sárga lap és könnyen szeletelhető.

 

 

RUMOS – DIÓS

 

Hozzávalók: 25 dkg ráma margarin, 60 dkg liszt, 2 tojássárgája, 1 doboz tejföl, 20 dkg porcukor, 1 csomag sütőpor.

 

A hozzávalókat összedolgozzuk és 3 lapot sütünk belőle.

 

Töltelék: 15 dkg cukorból, 3 evőkanál kakaóból, 2 dl vízből szirupot főzünk. Belekeverünk 10 dkg margarint, pici rumot és összetörve az egyik tésztát, 2 csomag rumban megáztatott mazsolát, egy jó marék kimagozott meggybefőttet, 20 dkg darált diót. A tésztalapokat lekvárral megkenjük, közé tesszük a tölteléket, tetejét csoki mázzal bevonjuk, vagy főzött tojáshab 4 tojásfehérjéből 15 dkg cukorral.

 

 

ZSERBÓSZELET

 

Hozzávalók: 60 dkg liszt, 30 dkg margarin, 10 dkg cukor, 2 dkg élesztő, 1 dl tej, 2 tojássárgája, 1/2 dl rum, 1 mokkáskanál só.

 

Az élesztőt a langyos tejen összemorzsoljuk, befedjük és langyos helyen felfuttatjuk. A  lisztet, a margarint, a felfuttatott élesztőt, a tojássárgákat, a cukrot, a rumot és a sót  összegyúrjuk. Fél órai pihentetés után három darabba vágjuk.

 

Töltelék: 40 dkg darált diót, 40 dkg sárgabaracklekvárt, 20 dkg cukrot összeelegyítünk. Az 

első cipót kinyújtjuk és egy kikent tepsibe fektetjük, erre rákenjük a töltelék felét, majd  ráborítjuk a második lapot. Bekenjük a töltelék másik részével és befedjük a harmadik  lappal. A tészta tetejét felvert tojással megkenjük és villával megszurkáljuk. 1 órán át  pihentetjük. Ezután ismét bekenjük felvert tojással, és közepes hőfokú sütőben kb. 45  percig sütjük. A tetejét csokoládémázzal bevonjuk.

 

  

EGYÉB SÜTEMÉNYEK

 

HÁJAS TÉSZTA

 

Hozzávalók: 70 dkg liszt, 40 dkg tisztított háj, 2 evőkanál tejföl, 1 egész tojás, 1 dl fehérbor vagy 1 evőkanál ecet, 1 csapott kávéskanál só, 1 csapott kávékanál cukor, szódavíz vagy víz.

 

A hájat 10 dkg liszttel eldolgozzuk, és hidegre tesszük. A megmaradt lisztet a többi előírt anyaggal rétestésztává gyúrjuk, jól kidolgozzuk, és 15 percig pihentetjük. Ezt követően a tésztát kinyújtjuk és a lisztes hájat egyszerre a tésztára kenjük. Az egészet felcsavarjuk, nyújtófával előbb kissé ellapítjuk, téglalap alakura kinyújtjuk, és négyszeresre összehajtjuk, mint a hajtogatott vajas tésztát.

 

 

HÓLABDA

 

Hozzávalók: 8 tojás,40 dkg cukor,8 kanál forró viz,25 dkg liszt, 2 kanál kakaó, 1 csomag sütőpor.

 

A tojássárgáját a cukorral és a forró vízzel kikavarjuk, hozzáadjuk a lisztet, sütőport, kakaót valamint a tojások kemény habját.

 

Krém: 5 kanál lisztet, 5 dl tejjel sűrűre főzünk. 20 dkg margarint, 20 dkg porcukorral habosra keverünk 1-2 csomag vaníliás cukorral 4 kanál rummal. A két krémet összeelegyítjük. A tésztát kerek szaggatóval kiszaggatjuk, kettévágjuk és a krémmel megtöltjük. Az oldalát is bevonjuk krémmel. Az így elkészített labdákat kókuszreszelékbe forgatjuk, a tetejét csokoládémázzal bevonjuk, vagy csoki reszelékbe forgatjuk.

    

 

INTELIGENS KRÉMES

 

Hozzávalók: 8 tojás, 15 dkg margarin, 3 csomag vaníliás cukor, 30 dkg porcukor, 8 púpos evőkanál liszt, 1 liter tej,

 

A tojássárgáját a porcukorral, a margarinnal és a vaníliás cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a lisztet, a tojások keményre vert habját és a tejet. Egy mély kikent tepsibe öntjük vagy kanalazzuk. Hideg sütőbe tesszük 20 percig maximális hőmérsékleten sütjük, majd 45 percig kis és közepes hőmérsékleten. Sütésközben a sütőt nem szabad kinyitni.

Tetejét porcukorral megszórjuk, a tepsiben már langyosan szeletelhetjük.

 

 

GUMI SÜTEMÉNY

    

Hozzávalók: 6 tojás, 3 csomag vaníliás cukor, 2 evőkanál kakaó, 17 evőkanál porcukor, 2 doboz tejföl, 2 csomag zselatin, 2 dl málnaszörp

 

1.)    3 tojássárgáját 5 kanál porcukorral és 1 csomag vaníliás cukorral kikeverjük.1,5 dl vízben 2 evőkanál zselatint felmelegítünk és kicsit hűlni hagyjuk, majd hozzáöntjük a kikevert tojáshoz és hozzáadjuk a 3 tojás kemény habját. Mély tepsibe öntjük, hűtőbe tesszük.

 

2.)    Ugyanaz mint az első, csak 2 evőkanál kakaóval keverjük ki. Ha megdermedt az előzőre ráöntjük, vissza a hűtőbe.

 

3.)    7 kanál porcukrot, 2 doboz tejföllel, 1 csomag vaníliás cukorral kikeverünk. 1,5 dl vízben 2 evőkanál zselatint felmelegítünk, és ha kihűlt hozzákeverjük a tejfölös részhez. Ha megdermedt az előzőre ráöntjük, vissza a hűtőbe.

 

4.)    2,5 dl vízben 2 evőkanál zselatint felmelegítünk, hűlés után 2 dl málnaszörpöt belekeverünk. Ha megdermedt az előzőre ráöntjük, vissza a hűtőbe.

 

 

KARAMELL KRÉMES

 

Hozzávalók: 10 dkg margarin, 1 tojás, 1 késhegynyi szódapor, 50 dkg liszt, kevés tej.

 

A hozzávalókat könnyen nyújtható tésztává gyúrjuk, 3 részre osztjuk és vékony lapokat sütünk. Másnap töltjük.

 

Krém: 6 dl tejet 4 kanál cukorral, 4 kanál liszttel és 1 csomag vaníliás cukorral sűrűre főzzük. 6 kanál cukrot 6 kanál vízzel megpirítunk és a kettőt még melegen összekeverjük.  Ha kihűlt 15 dkg habosra kavart margarint adunk hozzá. A lapokat megtöltjük, a tetejét csokoládémázzal  vagy cukormázzal bevonjuk.

 

 

KATA SZELET

 

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 15 dkg margarin, 15 dkg porcukor, 2 tojássárgája, 1 csomag  sütőpor, kevés tej.

 

A hozzávalókat könnyen nyújtható tésztává gyúrjuk, 3 részre osztjuk és vékony lapokat  sütünk.

 

Krém: 4 dl langyos tejben elmorzsáljuk a legselejtesebb lapot és kis ideiig állni hagyjuk. Hozzáadunk 1/2 dl rumot, 2 evőkanál kakaót, 2 evőkanál lekvárt, valamint 15 dkg porcukorral kikevert 10 dkg margarint, valamint 6-8 evőkanál müzlit. A töltetéket a tésztára simítjuk. Tetejét bevonjuk gőz felett 4 tojásfehérjéből, 35 dkg porcukorral felvert kemény habbal. Csokoládéreszelékkel díszíthetjük.

 

 

 

 

 

KÉPVISELŐ FÁNK

 

Negyed liter vizet, 10 dkg zsírt felforralunk és 20 dkg lisztet belekeverünk, majd a tűzről levéve jól kikeverjük. Ha kihűlt a pép egyenként 5 tojást adunk hozzá és jól kidolgozzuk. Dió nagyságú halmokat rakunk a tepsibe 4 óráig állni hagyjuk. Ha a sütőbe tesszük 15 percig nem nyitjuk rá a sütőajtót.

 

Krém: 10 dkg margarin, 2 dl víz, 10 dkg liszt, 4 tojás