Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


KONYAKTORTA

 

Hozzávalók: 12 tojásfehérje, 20 dkg cukor, 15 dkg darált mák, 5 dkg liszt, 3 dkg reszelt citromhéj, 20 dkg vaj, 15 dkg porcukor, 15 dkg dió, 2 dl konyak, 25 dkg magozott meggy, l mandarin, kevés tejszínhab.

 

A tojásfehérjéket a cukorral kemény habbá verjük, hozzáadjuk a mákot, a lisztet, a reszelt citromhéjat. Tortakarikába töltjük és kisütjük, ha kihűlt három lapba vágjuk. A krémhez a vajat a porcukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a konyakot, a 20 dkg darabolt magozott meggyet, a 10 dkg durvára tört diót és habosra keverjük. A tortát megtöltjük a krémmel, úgy hogy a tetejére és az oldalára is jusson. A oldalát bevonjuk darált dióval, a tetejét tejszínhabbal. Majd meggyszemekkel és mandaringerezdekkel díszítjük.

 

 

MÁGLYARAKÁS

 

Hozzávalók: 8-10 db egynapos kifli, 3-4 tojás, 5 dl tej, 20 dkg cukor, 10 dkg mazsola, 5 dkg darált dió, a tojáshabhoz 2-3 evőkanál baracklekvár, 50 dkg alma, 1 citrom reszelt héja, 2 evőkanál rum.

A kifliket vékony karikákra vágjuk. A tejben elkeverjük a tojások sárgáját, 4 evőkanál cukrot, reszelt citromhéjat, a rumot. Ráöntjük a felszeletelt kiflikre és 15-20 percig áztatjuk. Egy tűzálló tálat zsírral kikenünk. A megáztatott kifliket elkeverjük a mazsolával, a durvára tört dióval, és a kikent tálba simítjuk. Az almát meggyaluljuk és fahéjas cukorral elkeverve a tésztára helyezzük. Középforró sütőben kb. 40 percig sütjük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük 2-3 evőkanál cukorral és hozzáadott baracklekvárral jól elkeverve, a már megsült almára kenjük. Mérsékelten meleg sütőben szép rózsaszínűre sütjük.

 

 

MÁGLYARAKÁS II.

 

Hozzávalók: 5 alma, 3 dkg vaj, 8 dkg cukor, 2 tojás, 1 citrom reszelt héja, 1 dl víz.

 

Az almákat meghámozzuk, a magházat eltávolítjuk, és a gyümölcsöt felkockázzuk. Ráöntünk 1 dl vizet, és fedő alatt puhára pároljuk. Amikor az alma megpárolódott, belekeverjük a vajat, egy evőkanálnyi cukrot, a tojások sárgáját és a citrom reszelt héját. Egy tűzálló tálat kivajazunk, belehalmozzuk az almás pépet. A tojásfehérjéket porcukorral kemény habbá verjük, és az alma tetejére kenjük. Minél szabálytalanabbra formázzuk a tojáshabot, annál látványosabb lesz a máglyarakás teteje. A tálat előmelegített sütőbe sütjük. Az alma mellé szezonban rakhatunk ribizlit, magozott meggyet vagy bármilyen savanykás gyümölcsöt, amely jól társítható az almához.

 

 

MEGGYES HABOS LEPÉNY

 

Hozzávalók: 5 tojás, 10 evőkanál + 1 bögre cukor, 10 evőkanál olvasztott zsír, 10 evőkanál tej, 1 evőkanál ecet, 1 csomag sütőpor, liszt, 1 evőkanál kakaópor, 1 kg meggy.

 

A tojások sárgáját, a cukrot, a tejet, az ecetet és a sütőport összedolgozzuk annyi liszttel, hogy gyenge galuskatésztát kapjunk. A massza felét kizsírozott, kilisztezett tepsibe öntjük, a másik felébe belekeverjük a kakaóport és így öntjük a tészta tetejére. Rászórjuk a kimagozott meggyet és csaknem készre sütjük. Közben a tojások fehérjét egy bögre cukorral gőz fölött keményre verjük, és a tészta tetejére simítjuk, és rövid időre a sütőbe visszatoljuk.

 

MEGGYES PISKÓTA

 

Hozzávalók: 6 tojás,12 kanál forró víz, 30 dkg porcukor, 30 dkg liszt, 1/2 csomag sütőpor,  meggy  kb. 1 kg

 

A tojássárgáját a forró vízzel habosra keverjük, hozzáadjuk a porcukrot, lisztet, sütőport, valamint a tojások kemény habját. A tésztát addig sütjük, míg nem ragad a teteje, ekkor a  kimagozott meggyet rárakjuk, és készre sütjük.

 

Krém: 1 csomag pudingporból(tetszés szerinti ízű)a recept szerint krémet főzünk, kihütjük.25 dkg margarint,25 dkg porcukorral habosra  keverjük és a két krémet összeelegyítjük.

 

Máz: 10 dkg margarint,4 evőkanál kakaóval összeolvasztjuk és a krém tetejére simítjuk.

 

 

MEGGYES PITE

 

Hozzávalók: 5 tojás, 10 kanál cukor, 10 kanál olvasztott zsiradék, 10 kanál tej, 1 kanál ecet, 1 csomag sütőpor, annyi liszt, hogy gyenge galuska tészta legyen., meggy.

 

A hozzávalókat jól összedolgozzuk. Felét jól kizsírozott tepsibe öntjük. A másik felébe egy evőkanál kakaót keverünk és ráöntjük a sárga tésztára. Rászórjuk a magozott meggyet és lassú tűzön megsütjük.

 

A tojások fehérjét gőz felett kemény habbá verjük 1 bögre cukorral és a meleg tészta tetejére kenjük. Visszatesszük a sütőbe száradni.

 

 

NARANCSOS PISKÓTATEKERCS

 

6 tojásból kakaós vagy sima piskóta.

 

Krém:1 csomag vaníliás pudingport simára keverünk  4 narancs átszűrt levével( 2,5 dl), ezt követően sűrűre főzzük és hagyjuk kihűlni. 25 dkg margarint habosra keverünk 20 dkg porcukorral, 2 narancs reszelt héjával, 2 tojássárgájával, és hozzákeverjük a kihűlt pudingkrémet kanalanként. A piskótát meglocsoljuk narancs aromával és egyenletesen elkenjük rajta a krémet. Megszórjuk 1 meghámozott és apró kockára vágott naranccsal, majd szorosan felgöngyöljük, alufóliába csomagolva 2-3 órára hidegre tesszük. Tálalás előtt felforrósítunk 5 dkg baracklekvárt, és megkenjük vele a tekercs oldalát és tetejét. Megszórjuk pirított mandulaforgáccsal vagy kekszmorzsával.