Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


KELTTÉSZTÁK

 

ARANYGALUSKA

 

1 dl tejhez hozzáadunk 5 dkg cukrot és felfuttatunk benne 1 dkg élesztőt. Ha megkelt hozzáadjunk 40 dkg liszthez. Beleteszünk 1 tojást, ízesítjük pici sóval, cukorral. Jól kidolgozzuk, közben hozzáadunk kevés olvasztott zsírt. Langyos helyen letakarva 1-2 órát kelesztjük. Lisztezett deszkán kb. 1 cm vékonyra kinyújtjuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Kizsírozott tepsibe rakosgatjuk az olvasztott zsírban megforgatott fánkocskákat. Minden sort meghintünk 10 dkg darált dió és 10 dkg porcukor keverékével. Langyos helyen még egy kicsit kelesztjük, majd lassú tűzön szép pirosra sütjük. Vaníliás öntetet, tejsodót vagy borsodót kínálhatunk hozzá.

 

Tejsodó: 4 tojássárgáját elkeverünk 4 kanál porcukorral, majd lassan állandó keverés mellett hozzáadunk 5 dl forró tejet. Lassú tűzre tesszük és állandó keverés mellett besűrítjük. Mielőtt forrni kezd, levesszük, tovább kevergetve kihűtjük.

 

Borsodó: 4 tojássárgáját kikeverünk 4 kanál porcukorral. 5 dl fehérbort felforralunk szegfűszeggel, fahéjjal, vaníliával és állandó kevergetés mellett rászűrjük a tojásra. Lassú tűzön, állandó kevergetés mellett besűrítjük.

 

 

DARÁZSFÉSZEK

 

 Hozzávalók: 50 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, 5 tojássárgája, 15 dkg margarin, tej.

 

A lisztet elkeverjük a sütőporral és a tojások sárgájával. Langyos tejjel rétestésztának kidolgozzuk. Két cipót formálunk. A cipókat félujjnyi vastagra kinyújtjuk, és olvasztott margarinnal megkenjük, majd rátesszük a tölteléket.

 

Töltelék: 15 dkg porcukrot, 20 dkg darált diót, 2 csomag vaníliás cukrot, 1 citrom reszelt héját, egy késhegynyi fahéjat összedolgozunk. Mindkét töltetékkel megkent tésztát feltekerjük, és ujjnyi vastag szeletekre vágjuk. Kikent tepsibe helyezzük és közepesen meleg sütőben félig megsütjük. Ezután 2 dl tejjel leöntjük és készre sütjük.

 

 

KELT TÉSZTA

 

Hozzávalók: 1 kg liszt, 3 dl tej, 1 dl zsiradék, 4-5 tojás, 5 dkg. élesztő, só.

 

Az élesztőt kevés cukros kéz meleg tejben 15 perc alatt megfuttatjuk. A tésztát összeállítás után 30-40 percig pihentetjük.

 

 

 

     

 

 

KÓKUSSZAL KÉSZÜLT SÜTEMÉNYEK

 

BOUNTY SZELET

 

Hozzávalók: 30 dkg liszt, 15 dkg margarin, 10 dkg cukor, 1 csomag sütőpor, 1 evőkanál kakaó, 2 tojássárgája, kevés tej.

 

A hozzávalók felhasználásával kevés tejjel tésztát gyúrunk. Két egyenlő részre osztjuk. Az egyiket kinyújtás után, tepsibe rakjuk.

 

Töltelék: 8 tojásfehérjéből, 20 dkg porcukorral habot verünk, és belekeverünk 25 dkg kókuszreszeléket. A tölteléket a tésztára simítjuk. A másik adag tésztából készült lappal befedjük, megszurkáljuk, megsütjük.

 

Krém: 6 tojássárgáját 2 vaníliás pudinggal és 3 dl tejjel csomómentesre keverünk és gőz fölött megfőzünk. 25 dkg margarint, 20 dkg porcukorral habosra keverünk és a kihűlt pudinggal összevegyítünk. A krémet a tészta tetejére kenjük és csoki  reszelékkel vagy tortadarával megszórjuk.

 

 

KÓKUSZOS KRÉMES

 

Hozzávalók: 7 tojásfehérje, 12 dkg kókusz reszelék, 25 dkg porcukor, 6 evőkanál liszt.

 

A tojások fehérjét kemény habbá verjük, hozzáadjuk a kókusz reszeléket, a porcukrot és a  lisztet pici sütőporral. Egy tepsi alját kibélelünk ostyalappal és a masszát rákenjük, megsütjük.

 

Krém: 7 tojássárgáját, 20 dkg porcukorral, 2 evőkanál kakaóval és 2 evőkanál feketekávéval gőz felett habosra verünk. Ha kihűlt hozzákeverünk 25 dkg habosra kavart margarint. Csokoládémázzal bevonjuk.

 

                                         

KÓKUSZOS MEGLEPETÉS

 

Hozzávalók: 2 dkg margarin, 20 dkg porcukor, 1 tojás, 1,5 dl tej, 2 evőkanál méz, ½ csomag sütőpor, 20 dkg liszt.

 

A margarint,  a porcukorral és a tojással habosra kavarjuk. Hozzáadunk 1,3 – 1,5 dl tejjel elkevert 1,5 – 2 evőkanál mézet. Végül hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet.Papírral bélelt tepsiben sütjük. Ha kisült, leöntjük az alábbi sziruppal.

 

Szirup: 1 evőkanál kakaó, 1 evőkanál cukor, 1 dl forróvíz.

 

Krém: 4 evőkanál lisztet, 4 dl tejjel felfőzünk, kihűtjük. 25 dkg margarint 20 dkg porcukorral habosra keverünk. Hozzáadunk 10 dkg kókuszreszeléket és a főzött krémet.A krémet a tésztára kenjük, kókuszreszelékkel meghintjük és kakaóport szitálhatunk a tetejére.

 

 

KÓKUSZ SÜTEMÉNY

 

Hozzávalók: 9 tojásfehérje, 20 dkg kókusz reszelék, 30 dkg porcukor, 2 evőkanál liszt.

 

A tojások fehérjét kemény habbá verjük a cukorral, hozzáadjuk a kókuszreszeléket és a lisztet. Megsütjük. 2 x 4 tojásból piskótát készítünk.

 

Krém: 9 tojássárgáját, 2-3 evőkanál kávéval, 3 evőkanál kakaóval és 15 dkg porcukorral  sűrűre főzzük, kihűtjük. 25 dkg margarint, 20 dkg porcukorral habosra keverünk, hozzáadjuk a kihűlt krémet.

 

Összeállítás: piskóta - csokikrém - kókuszlap - csokikrém – piskóta.

Tetejét csokoládémázzal bevonjuk.

 

 

KÓKUSZ SZELET

 

Hozzávalók: 5 dkg margarin, 2 tojás, 10 dkg cukor, 1 evőkanál méz, 40 dkg liszt, 1 kávéskanál szódapor, 1 dl tej.

 

A hozzávalók felhasználásával tésztát gyúrunk és 3 lapot sütünk belőle.

 

Krém: 4 evőkanál lisztet, ½ tejjel felfőzünk. 10 dkg margarint, 20 dkg porcukorral, 10  dkg kókuszreszelékkel, 1 csomag vaníliás cukorral habosra keverünk és a kihűlt tejes krémmel összekeverjük

 

Máz: 10 dkg cukrot, 3 dkg kakaóval és 3 evőkanál tejjel felfőzünk és a tészta tetejére  kenjük, és kókuszreszelékkel meghintjük.

 

Összeállítás: 1 lap – krém, 2 lap – baracklekvár, 3 lap – máz

 

 

KÓKUSZ SZELET II.

 

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 1 kávéskanál szódabikarbóna, 20 dkg margarin, 2 evőkanál kakaó, 25 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 csapott mokkáskanál fahéj, 4 tojássárgája, kevés tejföl.

 

A hozzávalókat könnyen nyújtható tésztává gyúrjuk, két részre osztjuk. Az egyik felét kinyújtjuk, tepsibe tesszük, lekvárral megkenjük.

 

Töltelék: 15 dkg margarint, 7-8 evőkanál porcukorral, 1,5 dl rummal habosra keverünk.  Hozzáadunk 22 dkg kókuszreszeléket és 6-8 tojás felvert habját. A tölteléket a lekváros lapra kenjük és a másik kinyújtott lappal befedjük. Előmelegített sütőben 20-25 perc alatt kész. (az adag egy gáz tepsi méretű)

 

Máz: 2 tojássárgáját 10 dkg porcukorral kikeverünk és a megsült forró tésztára kenjük.  

Vagy: 1 tojásfehérjét 15 dkg porcukorral felverünk és a megsült tésztára kenjük.

Vagy: porcukorral megszórjuk.