Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


LINZEREK

 

FAHÉJAS LINZER

 

Hozzávalók: 10 dkg cukor, 15 dkg vaj vagy margarin, 25 dkg liszt, 1 gramm fahéj, 2 gramm szegfűszeg, csipet só, késhegynyi szódabikarbóna, 1 tojás, 05 dl tejföl, fél citrom, rumaroma.

 

A hozzávalókat összegyúrjuk, 25-30 percig pihentetjük. Kinyújtjuk, kiszaggatjuk, megsütjük.

 

 

DIÁKCSEMEGE

 

Hozzávalók: 30 dkg liszt, 10 dkg porcukor, 20 dkg margarin, 2 tojássárgája, 1 evőkanál nescafé.

 

A lisztet a margarinnal eldolgozzuk, hozzáadjuk a cukrot, a tojás sárgákat és a szűrőn áttört nescafét. Fóliába csomagolva egy órára hűtőbe tesszük. A tésztát 5 mm vastagra  kinyújtjuk és kb 60-70 darab tallért szúrunk ki belőle. A tallérokat sütőpapírral fedett sütőlemezre helyezzük. Tetejüket megkenjük 10 dkg felmelegített sárgabarackízzel. A megkent tallérokra helyezünk mogyorót kettévágva, diót négyfelé vágva, és talléronként 4 szem mazsolát. Előmelegített sütőben 15-18 perc alatt megsütjük.

 

 

LINZER KARIKA

 

Hozzávalók: 40 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, 20 dkg cukor,2 csomag vaníliás cukor, 2 tojás, 22 dkg margarin,1 citrom leve és reszelt héja.

 

A hozzávalókból összeállítjuk a tésztát, kinyújtjuk, kiszaggatjuk, megsütjük világosra.   Baracklekvárral megkenjük, porcukorral a tetejét meghintjük.

 

Diótöltelék: 20 dkg darált diót leforrázunk 1,5 dl tejjel melyet 20 dkg porcukorral ízesítettünk.  Ha meghűlt 10 dkg margarinnal és 1 dl rummal vagy kevés rumaromával habosra keverjük. Baracklekvár helyett ezzel a töltelékkel is megtölthetjük a linzert. Ha a linzerkarikákat megtöltöttük, tetejüket porcukorral megszórjuk és egy-egy fél diót ültetünk a karika közepébe.

 

 

 

 

 

 

MÉZES SÜTEMÉNYEK

 

MÉZES

 

Hozzávalók: 45 dkg liszt, 15 dkg porcukor, 1 tojás, 3 evőkanál tej, 2 evőkanál méz, 3 dkg zsiradék, 1 kávéskanál szódapor, 1 csomag vaníliás cukor.

 

A hozzávalók felhasználásával jól nyújtható, puha tésztát készítünk. ½ órát pihentetjük és

3 lapot sütünk belőle.

 

Töltelék: ¾ liter tejet, 6 evőkanál búzadarával felfőzünk. 25 dkg margarint, 25 dkg porcukorral, 1 csomag vaníliás cukorral habosra keverünk, hozzáadunk 1 dl rumot és a kihűlt tejes krémet vegyítjük.

 

 Máz: 1 tortabevonót felolvasztunk 2 evőkanál étolajat hozzáadunk és a tésztára öntjük.

 Másnap szeleteljük.

 

     

MÉZES-DIÓS PISKÓTA

 

Hozzávalók: 9 tojás, 45 dkg porcukor, 45 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, 3 evőkanál meleg méz (mikró-sütőben megolvasztani), 1,5 dl meleg víz, 1 kávéskanál fahéj, tetejére darabolt dió.

 

A tojássárgáját a porcukorral jól kikeverjük és hozzáadjuk a mézet, a meleg vizet, a fahéjat és a lisztben elkevert sütőport. A tojásfehérjét kemény habbá verjük és összeelegyítjük a jól kikavart tésztával. Mély, kikent, lisztezett tepsiben sütjük.

 

 

MÉZES TEKERCS

 

Hozzávalók: 6 tojás, 15 dkg méz, 8 dkg liszt, 1/2 csomag sütőpor, 2 dkg kakaó.

 

A tojássárgáját a mézzel habosra keverjük, hozzáadjuk a lisztet, sütőport, kakaót, valamint

a tojások kemény habját. Közepes tűznél kisütjük és feltekerjük.

 

Krém: 10 dkg vajat,1 csomag vaníliás cukorral,10 dkg porcukorral habosra keverünk,   hozzáadunk 10 dkg darált diót,1 evőkanál rumot,2 evőkanál tejszint vagy tejet.

 

 

MÉZES KRÉMES

 

Hozzávalók: 70 dkg liszt, 35 dkg cukor, 8 dkg margarin, 2 tojás, 2 evőkanál méz, 2 evőkanál kakaó, 1 teáskanál szódapor, kevés tej.

 

A hozzávalók felhasználásával tésztát gyúrunk és 4 cipót formálunk  belőle. Fél óráig pihentetjük, majd kisütjük.

 

Krém: 20 dkg vaníliás porcukrot 20 dkg margarinnal habosra keverünk. 1 liter tejet, 2 tojássárgájával és 2 csomag vaníliás pudinggal felfőzünk. Ha a főzött krém kihűlt a kikevert margarinnal jól összedolgozzuk és megtöltjük a lapokat.

 

Máz.: 20 dkg porcukrot, 3 evőkanál kakaóval, 3 evőkanál forró vízzel felfőzünk, majd 10 dkg margarint hozzákavarunk.

 

 

MÉZES POGÁCSA

 

Hozzávalók: 50 dkg cukor, 3 dl víz, 20 dkg zsír, 4 evőkanál méz, 5 tojás, 3 dl tej, másfél kg liszt, 3 dkg szalagáré, szegfűszeg, fahéj.

 

25 dkg cukrot megpirítunk és hozzáadunk 3 dl vizet. 25 dkg porcukrot 20 dkg zsírral, 4 evőkanál mézzel és 5 tojássárgájával habosra keverjük. Az elkészített masszához hozzáadunk másfél kg lisztet, 3 dkg szalagárét, 3 dl tejet, szegfűszeget, fahéjat és összegyúrjuk. Az elkészített tésztát hűtőbe tesszük és másnap kisütjük.

 

Hab: 8 tojásfehérjét 80 dkg porcukorral 1 evőkanál 10 %-os ecettel gőz felett felverjük és a kisült pogácsákat egyenként beleforgatjuk.

 

 

MŰZLI SZELET

 

Hozzávalók: 1 alma, 2 evőkanál citromlé, 20 dkg gyümölcsös müzli, 10 dkg méz, 12 dkg lágy vaj vagy margarin, 1 csomag vaníliás cukor, 1 narancs reszelt héja, 2 tojás, 10 dkg liszt, 2 csapott teáskanál sütőpor

 

Az almát meghámozzuk, félbevágjuk és a magházat kivágjuk. Az egyik felét lereszeljük, és elkeverjük a citromlevével, majd a müzlivel és a mézzel. A lágy vajat habosra kavarjuk és hozzáadjuk a vaníliás cukrot és a reszelt narancshéjat. Hozzáadjuk egyenként a tojásokat és jól kikeverjük. A lisztben elvegyítjük a sütőport és két adagban a masszához szitáljuk. Végül belekeverjük a müzlis keveréket és hozzáadjuk a maradék felkockázott almát is.

 

Egy tepsiben alufóliából egy 40 * 10 cm-es részt képezünk és ebbe a kivajazott részbe szedjük a masszát, amit egy evőkanál gömbölyűfelével elegyengetünk. Előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt 3-as fokozaton megsütjük. Ha a megsült massza kihűlt éles késsel 3-4 cm-es szeletekre vágjuk. Mindegyik alját vékonyan megkenjük baracklekvárral. Tortabevonót felolvasztunk és bevonjuk vele a szeleteket.