Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


MUFFINOK

 

Arany szabályok:

·        A muffinok készítésénél mindig külön kell összekeverni a „száraz” anyagokat ( liszt, cukor, sütőpor, fűszerek) és a „nedveseket” (tojás, olvasztott margarin, tej, joghurt, étolaj, citromlé).

·        A száraz és a nedves keveréket laza mozdulatokkal kell összedolgozni, nem szabad teljesen simára kidolgozni a tésztát, csak addig kell keverni, amíg látszik benne a lisztes keverék.

·        A muffint előmelegített sütőben sütjük, a sütő ajtaját az első 15 percben ne nyissuk ki, mert akkor összeesik a sütemény.  A legtöbb muffin sütési ideje általában 20 – 25 perc.

 

 

ALMÁS-BANÁNOS MUFFIN

 

Hozzávalók:

·        Nedves anyagok: 20 dkg lágy margarin, 1 citrom reszelt héja, 3 tojás, 5 evőkanál tej, 30 dkg alma és banán

·        Száraz anyagok: 8 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 20 dkg liszt, 2 teáskanál sütőpor, ½ teáskanál fahéj

 

A nedves anyagokat összekeverjük és hozzáadjuk az apróra vágott gyümölcsöt. A száraz anyagokat szintén összekeverjük és a két keveréket összeelegyítjük. Formába adagoljuk és előmelegített sütőben megsütjük.

 

 

 

PALACSINTÁK

 

FRANCIA PALACSINTA

 

Hozzávalók: 7 dkg vaj, 7 dkg cukor, 7 tojás, 7 dkg liszt, 1/2 l tej.

 

A vajat a cukorral, a tojások sárgájával valamint a liszttel összekavarjuk, és 0,5 dl tejjel  felhígítjuk. A tojások kemény habját hozzáadjuk.  A palacsintáknak csak az egyik oldalát sütjük meg. Az első palacsintát úgy borítjuk a tálra, hogy a sületlen oldala felül legyen. A többit pofával lefelé. A palacsintákat vékonyan vaníliás porcukorral meghintjük.

 

 

PALACSINTA (12 darab)

 

Hozzávalók: 15 dkg liszt, 1 tojás, 3,5 dl tej, 1 kávéskanál cukor, 1 késhegynyi só.

 

 

PALACSINTA TORTA

 

Hozzávalók: 12 db hagyományos palacsinta

 

Töltelékhez: 1 üveg narancslekvár

 

Krém: 2,5 dl tejet fél rúd vaníliával felforralunk. 4 tojássárgáját, 4 evőkanál cukorral jól keverünk, majd hozzáadunk 2 evőkanál lisztet, és beledolgozunk a tejet. Kislángon kevergetve sűrűre főzzük. 5 dkg vajat és 5 dkg darált diót, vagy 5 dkg őrölt mandulát simára keverünk.

 

A palacsintákat úgy rétegezzük egymásra, hogy váltakozva kenjük meg a lekvárral és a krémmel. Az utolsó palacsintát cukorral megszórjuk. Sütőben karamellesre grillezzük, vagy alufóliával lefedjük és kb. 15 percig a sütőben sütjük.

 

 

PALACSINTA TEKERCS

 

Hozzávalók: 24 db hagyományos palacsinta

 

Töltelékhez: 50 dkg túró, 10 dkg aszalt gyümölcs, 10 dkg mazsola, 2 tojás, 10 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor

 

Krémhez: 5 tojás, 8 dkg cukor, 1 citrom reszelt héja, 2 dl tejföl

 

A töltelékhez a tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral és a vaníliás cukorral, majd összedolgozzuk az áttört túróval és az apróra vágott aszalt gyümölccsel és mazsolával. Végül a felvert tojásfehérjét lazán beleforgatjuk. A palacsintákat megtöltjük, és kivajazott hőálló tálba tesszük.

 

A krémhez a tojások sárgáját a cukorral, a reszelt citrom héjjal jól kikeverjük, hozzáadjuk a tejfölt és végül a felvert tojásfehérjét. A krémet a palacsintákra öntjük és előmelegített sütőben pirosra sütjük.

 

PILISI RAKOTT PALACSINTA

 

Hozzávalók: 10 palacsinta, 30 dkg ribizke dzsem, 15 dkg darált dió, ½ dl rum, 1 csomag mazsola, 4 tojásfehérje, 3 evőkanál porcukor, 3-4 fürt ribiszke

 

A palacsintát vékonyan megkenjük dzsemmel és meghintjük a cukorral elkevert dióval. Minden második palacsintára pár szem rumba áztatott mazsolát is szórunk. A lerakott palacsinták tetejét bevonjuk keményre vert, cukrozott tojásfehérjével. Ribiszke szemekkel díszítjük és nagyon forró sütőben világosra sütjük.

 

            PUDINGPORRAL KÉSZÜLT SÜTEMÉNYEK

 

ANGOL SZELET

 

Hozzávalók: 4 evőkanál tej, 1 dkg szalagáré, 6 tojás, 30 dkg porcukor, 25 dkg margarin, 30 dkg liszt, 2 evőkanál kakaó, fél tubus mandula kivonat

 

A tejben a szalagárét feloldjuk. 6 tojássárgáját porcukorral habosra keverjük és hozzáadjuk az olvasztott, de már hideg margarint, a tejben feloldott szalagárét, a lisztet és a tojások felvert habját. Három egyenlő részre osztjuk.

első lap sárga        - marad natúron

második lap barna - két evőkanál kakaó hozzáadásával

harmadik lap zöld  - fél mandula kivonat hozzáadásával

Zsírozott, lisztezett vagy sütőpapírral kibélelt tepsiben sütjük.

 

 

Krém: 30 dkg margarint, 25 dkg porcukorral jól kikeverünk. 1 csomag vaníliás pudingport 3 deciliter tejjel felfőzünk 1-2 csomag vaníliás cukorral.  Ha kihűlt összedolgozzuk a kikavart margarinnal, majd a lapokat megkenjük. Alulra tesszük a barna lapot - krém - zöld lap - krém és a sárga lap.

 

Máz: olvasztott csokoládé.

 

 

DUNA HULLÁM

 

Hozzávalók: 40 dkg liszt, 20 dkg porcukor, 4 tojássárgája, 15 evőkanál tej, 25 dkg margarin, 1 csomag vaníliás cukor, 1 csomag sütőpor.

 

A cukrot a margarinnal, a tojások sárgájával jól kikavarjuk és hozzáadjuk a többi anyagot, végül a 4 tojás kemény habját. Felét lisztezett, zsírozott tepsibe simítjuk. Másik felébe 2 evőkanál kakaót, 5 evőkanál tejet keverünk, és a masszát rásimítjuk a tepsiben lévő tésztára. Fejtett meggyet szórunk rá, megsütjük.

 

Krém: 30 dkg margarint, 25 dkg porcukorral habosra kavarjuk. 2 dl meggylevet felfőzünk egy eperízű pudinggal. Ha kihűlt összedolgozzuk a kikevert margarinnal. A krémet a  tésztára simítjuk tetejét csokoládémázzal bevonjuk.

 

 

FEKETEERDŐ FÁNK

 

Hozzávalók: 1 dl víz, 1 dl olaj vagy 10 dkg margarin, 10 dkg liszt, csipet só, 4 tojás.

 

A vizet az olajjal, sóval feltesszük forrni. Ha forr, hozzáadjuk a lisztet. Addig hevítjük, amíg az edény falától el nem válik. Ezután állandó keverés mellett hozzáadjuk a tojásokat. Nyomózsák segítségével dió nagyságú gombócokat formálunk és gőzös sütőben megsütjük. Ha megsült és kihűlt olvasztott csokoládéba félig megmártjuk. Ha a csoki megdermedt a tetejét levágjuk. Először csoki krémmel, majd eperkrémmel megtöltjük. Az eperkrémre ráhelyezzük a kalapokat.

 

Krém: 1 csomag csokoládés pudingpor (főzés nélküli) 4 dl tej, 2 evőkanál cukor. 1 csomag eper ízű pudingpor (főzés nélküli) 4 dl tej, 2 evőkanál cukor

 

 

JAPÁN SZELET

 

Hozzávalók: 40 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, 25 dkg margarin, 20 dkg porcukor, 3 tojássárgája, tejföl.

 

A lisztben elkeverjük a sütőport és a többi hozzávaló könnyen gyúrható tésztát készítünk. A tésztából 3 lapot nyújtunk, melyeket sütés előtt megkenjük 3 tojásfehérjéből és 15 dkg porcukorból készített kemény habjával. Ezt követően a tésztát durvára vágott dióval ( vagy pisztáciával, mandulával) megszórjuk és kisütjük.

 

Krém: 2 csomag tiramisu ízű puding, 6 dl tej, 25 dkg margarin, 6 evőkanál porcukor

 

A pudingot a tejjel felfőzzük és kihűtjük. A margarint a porcukorral habosra keverjük és a két krémet összeelegyítjük. A tésztát megkenjük és megesszük.

 

 

JEGES SZELET

 

Hozzávalók: 30 dkg liszt, 2 dkg szalagáré, 7 dkg margarin, 2 evőkanál porcukor, 2 tojás.

 

A lisztet a szalagáréval összekeverjük, hozzáadjuk a margarint, a porcukrot és a tojást. A tésztát jól összegyúrjuk. Ha nem elég lágy, kicsi tejjel puhítjuk. 3 lapot sütünk belőle.

 

Krém: 4 dl tejben 2 csomag karamell pudingport jó sűrűre főzünk. Ha kihűlt 20 dkg porcukorral kikevert 20 dkg margarint adunk hozzá.

 

 

FRANCIA KÜLÖNLEGESSÉG

 

Hozzávalók: 6 tojás, 15 dkg porcukor, 7 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, 1 evőkanál ecet, 1 evőkanál fehérbor, 3 dkg kakaó.

 

A tojások sárgáját a porcukorral habosra kavarjuk, hozzáadjuk a lisztet, a sütőport, ecetet, fehérbort, kakaót, valamint a tojások kemény habját.

 

Krém: 6 tojássárgáját, 1 csomag vaníliás cukorral, 1 vanília ízű pudingporral, 3 dl tejjel sűrűre főzzük. 25 dkg margarint,15 dkg porcukorral habosra kavarunk és a kihűlt krémmel összeelegyítjük.

 

Hab: 6 tojásfehérjét, 30 dkg porcukorral gőz felett keményre verünk. A kihűlt tésztára  rákenjük a vaníliás krémet, rásimítjuk a habot és reszelt csokoládéval díszítjük.