Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


VÁCI PUDINGOS

 

Hozzávalók:  5 tojás, 25 dkg porcukor, 1 dl olaj, 1 dl víz, 25 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, 3 evőkanál kakaó

 

A tojássárgáját a porcukorral, az olajjal, a vízzel habosra kavarjuk. Hozzáadunk 25 dkg lisztet melyet sütőporral elkevertünk. Ezt követően a felvert tojásfehérjével lazán összekeverjük.  A tészta feléhez hozzáadjuk a kakaót, és felváltva kanalazzuk a tepsibe.

 

Krém: 3 csomag eperpudingot 1,2 l tejben 6 evőkanál cukorral megfőzünk. A főtt krémet még melegen a tésztára kenjük, előmelegített sütőben közepes lángon kb. 25-30 percig sütjük.

Ha megsült 2 nagy pohár tejfölt 8 evőkanál (ízlés szerint) porcukorral villával összekeverünk, rákenjük a tésztára, megszórjuk fahéjjal. A lezárt sütőbe 10-15 percig visszahelyezzük. Ha meghűlt tepsiben szeleteljük.

 

 

 

RÉTESEK

 

RÉTES TÉSZTA

 

Hozzávalók: 30 dkg liszt, 1 egész tojás, 2 dl tejföl, pici só.

 

A hozzávalókat összegyúrjuk, és alaposan kiverjük.

 

10 dkg zsírból és 5 dkg lisztből "rántást" készítünk. Felolvasztjuk a zsírt és csomómentesre keverjük benne a lisztet, de nem sütjük. Vékonyra kinyújtjuk a tésztát, majd a rántást rákenjük , felsodorjuk (henger formájúra) és egy órát pihentetjük. A hengert 7 egyforma darabra vágjuk. Egy-egy darabot végére állítva ellapítjuk és kinyújtjuk. Tetszőleges töltelékkel töltjük. Kizsírozott tepsibe rakjuk, tetejét sütés előtt és után is olvasztott zsírral megkenjük.

 

Máktöltelék: 20 dkg mák, 2 evőkanál méz, 12 dkg cukor, 1,5 dl tej, 5 dkg mazsola, 1 citrom reszelt héja. A cukorral elkevert darált mákot tejjel leforrázzuk, hozzáadjuk a mazsolát, a mézet, a reszelt citrom héját. Hűtőbe tesszük.

 

Diótöltelék: 20 dkg dió, 2 evőkanál sűrű baracklekvár, 12 dkg cukor, 1 dl tej, 5 dkg mazsola, 1 narancs reszelt héja, 3 dkg reszelt csokoládé, 0,5 dl rum. A cukorral elkevert darált diót tejjel leforrázzuk, hozzáadjuk a mazsolát, a lekvárt, a reszelt narancshéjat, a reszelt csokoládét és a rumot. Hűtőbe.

 

Aszalt szilvás töltelék: 50 dkg aszalt szilva, 20 dkg darált dió, 8 evőkanál olvasztott margarin, 8 kávéskanál méz, fahéj. A réteslapot dióval megszórjuk, ráhelyezzük az összedarabolt aszalt szilvát, meglocsoljuk olvasztott margarinnal és mézzel. Feltekerjük megsütjük. A kihűlt rétest csokoládémázzal bevonjuk.

 

Sajtos töltelék: 1 adag mirelit leveles tészta, 15 dkg reszelt sajt, 2 tojás, 3 dkg liszt, 3 dkg margarin, 2 dl tej, só, bors. A margarinból lisztből és a tejből olyan sűrű basemelt főzünk, hogy elváljon az edény falától. Ha kihűlt belekeverünk 1 tojást, a fűszereket és a reszelt sajtot. Kenhető sűrűségű masszának kell lennie. Ha túl sűrű lenne hígíthatjuk 1 - 2 kanál tejföllel. A felengedett  tésztát kinyújtjuk, megtöltjük a krémmel és forró sütőben megsütjük.

 

Meggy Töltelék: 10 dkg cukor, 50 dkg kimagozott meggy, 10 dkg búzadara, 10 dkg darált dió, 1 mokkáskanál őrölt fahéj, 1 tojássárgája a kenéshez. A tésztára rákenjük a cukorral és a dióval összekevert meggyet, fahéjjal megszórjuk. Kétfelől ráhajtjuk a tésztát, úgy hogy középen fedjék egymást. Tojással megkenjük villával megszurkáljuk és forró sütőben  megsütjük.

 

 

VANÍLIÁS METÉLT

 

Hozzávalók: 50 dkg túró, 4 tojás, 15 dkg porcukor, 5 dkg mazsola, 10 dkg  zselés cukor, 1 csomag réteslap, 1 csomag metélt tészta.

 

A zselés cukrot apró darabokra vágjuk, vagy narancsot felkockázunk. A mazsolát beáztatjuk. A metélt tésztát kifőzzük, leszűrjük, kihűtjük

A túrót összekeverjük a tojások sárgájával, porcukorral. Hozzáadunk reszelt narancshéjat. Hozzáadjuk a mazsolát, zselés cukrot vagy darabolt narancsot, csipet sót és a kihűlt metélt tésztát. A tojásfehérjéből kemény habot verünk és óvatosan a tésztához keverjük.

 

Egy tepsit kibélelünk réteslappal úgy, hogy a töltelékre rá tudjuk hajtani. A tölteléket a tésztára helyezzük. A tésztával befedjük. A tetejét olvasztott vajjal megkenhetjük. Előmelegített sütőben 40-45 percig sütjük. Ha kihűlt, porcukorral megszórjuk.

 

 

 

SÓS SÜTEMÉNYEK

 

HÚSKENYÉR

 

Hozzávalók: 25 dkg sertéshús, 15 dkg csirkemáj, hagyma, fokhagyma, 2 tojás, mustár, petrezselyemzöld, ecetes uborka, só, bors, mirelit leveles tészta.

 

A húst és a májat kislyukú darálón ledaráljuk. A vöröshagymát kevés zsíron megfonnyasztjuk és hozzáadjuk az apróra vágott petrezselyem zöldet. Tűzről levéve hozzáadunk  egy gerezd zúzott fokhagymát, mustárt, 2 egész tojást, sót, borsot. Hosszúkás cipót formálunk belőle és beledugdossuk az esetes uborkákat. Hűtőben 1 óráig állni hagyjuk. A leveles tésztát kinyújtjuk, közepére helyezzük a húscipót, felgöngyöljük, tetejét tojássárgájával megkenjük. Előmelegített forró sütőben szép pirosa sütjük.

 

 

HÚSSAL VAGY SONKÁVAL TÖLTÖTT VAJASPOGÁCSA

 

A jól lehűtött vajastésztát 3 mm vékonyra kinyújtjuk. Közepes nagyságú fánkszaggatóval kiszaggatjuk, közepére kevés darált sült húst vagy apróra vágott sonkahalmokat teszünk. A tészta szélét vigyázva tojással megkenjük és a másik lappal befedjük. Tetejét megkenjük tojással és egyenletes tűznél kisütjük.

 

 

MIMÓZA TORTA

 

Hozzávalók: 1 rozskenyér, vagy zsúrkenyér, melyet téglalap alakura vágunk majd vízszintesen 4 szeletre vágjuk.

 

1.sor töltelék: 1 tejszínes sajt, kevés piros arany,1 kemény tojás

2.sor töltelék: 1 tejszínes sajt, kevés spenót,1 kemény tojás

3.sor töltelék: 1 tejszínes sajt,1 májkrém,1 kemény tojás

 

Oldalára       : 1 tejszínes sajt

Tetejére       : saláta majonézböl,1 dl tejfölböl,mustárból,15 dkg főtt apró kockára vágott burgonyából,1 reszelt almából, csipetnyi sóból. A salátára 20 dkg vékonyra szelt sümegi  sonkát felgöngyölünk és hústűvel felszúrjuk. Hűtőben összeérleljük.

 

 

SAJTKRÉMMEL TÖLTÖTT POGÁCSA

 

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 2,5 dkg élesztő, 1 dl tej, 20 dkg margarin, 1 pohár tejföl, 1 tojás sárgája, pici só.

 

Az élesztőt a langyos cukros tejben megfuttatjuk, majd a többi adalékkal összegyúrjuk. A kész tésztát kb. két órára a hűtőben pihentetjük. A hűtőből kivéve 2-3 cm vastagságúra nyújtjuk, tojássárgájával megkenjük és reszelt sajtot szórunk rá. Kiszaggatjuk és előmelegített sütőben közepes lángon megsütjük. Sütés után kettévágjuk és a töltelékkel megtöltjük.

 

Töltelék: 2 tojássárgáját 2 kávéskanál liszttel és egy kevés tejjel simára keverjük, majd a többi tejet (összesen 2 dl) hozzáadva besamellt főzünk, ezután belekeverünk 10 dkg reszelt sajtot. 15 dkg margarint habosra kavarunk és összevegyítjük a kihűlt krémmel, végül belekeverünk 3 dkg reszelt füstölt sajtot.

 

 

SAJTOS BEIGLI

 

Hozzávalók: 20 dkg trapista vagy edámi sajt, 20 dkg gépsonka, 25 dkg margarin, 3 db főtt tojás, pici só, 6 db medve sajt, 1 db paprika, 1 db lila hagyma.

 

A margarint a főtt tojások sárgájával és a medve sajttal habosra keverjük. Hozzáadjuk az időközben vékonyra összevágott paprikát, hagymát és a villával összetört tojásfehérjét. Kis lábasban vizet forralunk, ha már lobog beletesszük a sajtot, fedővel letakarjuk, a gázt alatta eloltjuk. Így hagyjuk 15 percig. Ezt követően gyorsan kinyújtjuk, ráfektetjük a gépsonkát, a masszát pedig rásímitjuk. Feltekerjük, fóliába tesszük és 2-3 órai hűtés után szeletelhetjük.

 

    

SAJTOS GOLYÓK

 

Hozzávalók: 16 dkg margarin, 16 dkg liszt, 2 dl tej, 16 dkg reszelt sajt.

 

A margarint megforrósítjuk és beletesszük a lisztet, felengedjük a tejjel és hozzákeverjük a reszelt sajtot. Apró kerek golyócskákat formálunk és kikent tepsiben egymáshoz nem túl közel elhelyezzük. Tetejét olajjal megkenjük és forró sütőben megsütjük.

 

 

SAJTOS KIFLI

 

Hozzávalók: 40 dkg liszt, 1 dl tejben megkelesztett 2 dkg élesztő, 2 kávéskanál só, 2 evőkanál tejföl, 25 dkg margarin, 2 tojássárgája.

 

A lisztben elmorzsáljuk a margarint és a sóval, tejföllel, tojássárgájával és a megkelesztett élesztővel tésztát gyúrunk, amiből 5 cipót formálunk. 1 órát pihenni hagyjuk, majd nagy  kerek alakra kinyújtjuk, 16 körcikkre vágjuk és kb. 10 dkg reszelt sajttal felcsavarjuk.  Megkenjük tojással, megszórjuk sóval, köménymaggal és pirosra sütjük.